– Har man dansat balett eller spelat teater så är man inte rädd för att gå in i en närkamp eller en dribbling på fotbollsplanen. Vi behöver hitta nya metoder, och idrotten måste jobba mer med jämställdhet, säger Johan Thorén, utvecklingskonsulent på Östergötlands Fotbollförbund.

På tisdagen hölls en konferens om jämställdhetsprojektet "Läskickar" för idrottslivet i Östergötland, på Linköpings stadsbibliotek. Bland annat föreläste Karin Wahlén, kulturcoach i Östersunds FK som gjort stora framsteg med sitt A-lag, genom kultur på schemat.

Läskickar är ett projekt med inkludering och mångfaldsarbete kombinerat med läsfrämjande. Till grund ligger bland annat förlaget Olikas bokserie Fotbollsstjärnor som handlar om flera framstående spelare i LFC, däribland Charlotte Rohlin som också var med på konferensen en kort stund. Hon tror på att kultur och läsning kan hjälpa spelarna:

Artikelbild

| Böcker. Det här kan göra fotbollen mera jämställd, och göra lagen bättre på köpet!

– Det är ett sätt att göra ett lag bättre. Det är viktigt att man låter personligheter komma fram i laget. Förebilder är också jätteviktigt. På elitnivån är det svårt att få tid. Men vi diskuterar det här i klubben, säger Rohlin.

En poäng med bokserien Fotbollsstjärnor är att det är tjejer som spelar. Och att även killar kan läsa om stjärnorna Charlotte Rohlin eller KosovareAsllani som förebilder.

– Som berättelsen om att "Kosse" hade svårt att passa när hon var liten. När man har läst den boken så kan man prata om varför spelet blir bättre om man passar bollen, säger Johan Thorén.