Samhällsbyggnadsnämnden har beslutat sälja en tomt i Vallastaden genom så kallad direktanvisning. Det innebär att Raw Property får köpa tomten utan konkurrens från andra företag.

Direktanvisningar är ovanliga i Linköping och det ansvariga kommunalrådet Muharrem Demirok (C) säger att han egentligen inte är någon vän av förfarandet.

– Men ibland dyker det upp unika och spännande projekt och då gäller det att kunna vara lite öppen. Det har inte byggts något sådant här tidigare i Sverige och vi vill jättegärna prova det.

Artikelbild

| Så här kan en så kallad rå lägenhet se ut. Takhöjden på 5,30 gör att hela eller delar av lägenheten kan få en extra våning.

Arkitekten OIiver Thornton är vd på Raw Property. Han beskriver konceptet så här:

– Det är ett normalt flerbostadshus med uppvärmning, installationer, trapphus, tvättstuga och så vidare. Men när du öppnar dörren till din egen bostad är den tom. Du får ett skal som du själv bestämmer hur du vill inreda.

Badrum och kök måste Raw Property bygga, enligt Boverkets regler. Men i övrigt består lägenheterna av råa betonggolv och omålade väggar och tak.

– Det finns inga innerväggar, så oavsett storlek säljs alla lägenheter som enrummare. En del är 2,65 meter i takhöjd, andra 5,30. Där kan man bygga till en våning om man vill, förklarar Oliver Thornton.

Artikelbild

| Oliver Thornton är arkitekt, vd och en av grundarna bakom Raw Property som planerar att bygga i Vallastaden.

Projektet i Linköping är Raw Propertys andra. Först ut är Uppsala, där det är säljstart om ett par veckor.

– I andra länder har sådana här hus byggts med framgång. Vi har tittat på objekt i bland annat Helsingfors och Amsterdam, säger Thornton.

Artikelbild

| "Det här är ett spännande projekt som vi jättegärna vill prova", säger Muharrem Demirok (C).

Beroende på hur många innerväggar man sätter upp kan en etta förvandlas till en tvåa, trea eller fyra. Någon kanske väljer att bara ställa in en säng och flytta in, medan andra satsar på rumsindelning och dyra ytskikt.

– Det gör att det kan bli en stor mångfald av människor i samma hus. Vi har också sett i de projekt vi besökt att det blir en stark nybyggaranda när alla flyttar in och delar på verktyg och hantverkare. Det blir sammansvetsat direkt, säger Oliver Thornton.

Lägenheterna ska bli billigare än traditionella, men hur mycket kan Thornton inte säga.

– Vi håller just på att sätta priset i Uppsala. Om ett par veckor vet jag mer.

I Uppsala planerar Raw Property 44 lägenheter. I Linköping är fastigheten något större, men hur många lägenheter det kan bli är ännu oklart, liksom tidsplanen.

Direkttilldelningen av mark vållade viss politisk debatt, även om ingen röstade emot. S och MP lade till en protokollsanteckning om att man vill ha tydligare riktlinjer för sådana anvisningar i framtiden. Nämnden beslutade också att Raw Property inte behöver betala markanvisningsavgiften direkt, vilket annars är praxis, utan får vänta tills bygglov är beviljat. S, MP och SD reserverade sig mot detta.