I samband med att Östgötadagarna rullar igång, första helgen i september, är det numera brukligt att kora årets östgötabakverk, årets konsthantverk och årets landbygdsstipendiat.

Det var Elisabeth Nilssons sista uppdrag som landshövding eftersom hon nu avslutar sitt ämbete efter åtta år och tre månader.

– Flyttlasset går nästa vecka. Jag och min make flyttar in i en tvåplansvilla i Nyköping. 190 kvadrat blir lagom för två personer, säger Nilsson och skrattar.

Artikelbild

| Glada pristagare på slottet i Linköping, och lika glada prisutdelare. Från vänster, Eva Andersson, region Östergötland, Kajsa Norrby, Margareta Kellander, Elisabeth Nilsson, Marianne Pettersson, Ann-Britt Rosén och Stefan Hagdahl.

Känslan av vemod slog sig på en aning under prisutdelningen där Kajsa Norrby som driver Långrådna kultur- och gästgiveri utanför Valdemarsvik var först ut som årets landsbygdsstipendiat.

Förutom blommor och diplom mottog Norrby 10 000 kronor, en summa som region Östergötland stod för.

– Det är alldeles fantastiskt. Det här är nåt av det finaste jag någonsin fått, sa stipendiaten och log med hela ansiktet.

Stefan Hagdahl vid Hagdahls smide uppmärksammades för årets konsthantverk som är en smidesljusstake som symboliserar den östgötska myllan och slättens guldgula sädesfält.

– Den gamla smideskonsten är lite på utdöende. Därför är det extra roligt att stå här i dag och få det här priset, sa Hagdahl.

Årets östgötabakverk är Villa Viks äppelkaka, gjord av Margareta Kellander, Marianne Petersson och Ann-Britt Rosén som, enligt motiveringen, berikat folket i bygden med sina smakfulla alster i flera decennier.