Det visar en kartläggning som Unionen har gjort. Resultatet visar att andelen stressade har ökat och att det finns stora skillnader beroende på var i landet man bor. I Östergötland uppger 63 procent av de tillfrågade att de lider av stress vilket ger en sjätte plats på fackförbundet Unionens lista över var i Sverige som stressen är som störst.

– Det är inte rimligt. Det är hög tid för arbetsgivarna att vakna! De är skyldiga att motverka att arbetet leder till ohälsa, säger Peter Hellberg, förste vice ordförande på Unionen.

Unionens siffror visar även att var femte östgöte inte hinner återhämta sig efter stressiga perioder, vilket är alarmerande, enligt Peter Hellberg:

Artikelbild

| Ingrid Brommesson: –Jag jobbade som brevbärare, det var stresssigt.Folk har inte tid att sitta ner och prata med kunder.Man blir irreterad på sig själv och andra.Det är bättreatt bo på landet, i stan ska man hinna med sp mycket After Work och shopping.

– Dessutom vet bara tre av tio om deras arbetsgivare har några riktlinjer för att minska stressen på deras arbetsplats. Stress har blivit ett normaltillstånd i många personers arbetsliv, vilket är oroväckande ur många aspekter.

Mest stressade är tjänstemännen i Uppsala, där tre av fyra säger att de generellt stressas av sitt jobb. Därefter följer Halland och Värmland, medan Stockholm hamnar på plats tio.