– Nu har det snart blivit ett tusen vigslar. Det är rätt många om man tänker sig paren på rad, reflekterar Lars Eklund.

Om en tänker att en människa med vagt utsträckt arm, som om du håller någon i handen, är 80 centimeter bred (reportern har mätt sig själv). Då skulle 999 par, 1998 personer, bilda en rad på nära 1,6 kilometer. Det skulle innebära en knapp kvarts promenad kantad av brudpar. Och under fredagen skulle par nummer tusen sälla sig till längan.

Är ni nervösa?
Artikelbild

| Lars Eklund förbereder sig inför vigseln. "Allt är precist förberett, så man blir inte så nervös", säger han.

– Nej då, svarar bruden WendyDevell.

– Jo, lite, suckar brudgummen Rasmus Mehler och ler.

För Lars Eklund må det vara tusende gången som han vinkar in och vinkar av ett par mot borgerligt giftermål, men för dagens brudpar är det första gången. Därför måste det få kännas speciellt för dem, menar han.

– Mina brudpar och gäster måste få uppleva att den här vigseln är unik, att det är just deras vigsel. Därför förbereder jag varje vigsel med ett originellt tal och dikter.

Artikelbild

| I Gustav Vasa-rummet bjöds det på fördrink, tillsammans med Brask och Vasa.

Wendy och Rasmus har varit tillsammans i elva år och har ett barn ihop. Anledningen till giftermålet var därför i många mån lika praktiskt som roligt.

– Han (Rasmus) gick inte ner och friade, det var mer att vi kom överens. Det är en juridisk trygghet och en kul grej, säger Wendy.

Artikelbild

| Lars Eklund är själv lyckligt gift. Förra året firade paret sitt guldbröllop.

Kul är något som Lars gärna jobbar in i vigseln. Blir det inte minst tre fnitter under vigseln så har inte gjort sitt jobb, enligt honom. Det första fnittret under dagens vigsel kommer efter några sekunder. Men det största skrattet står inte Lars för.

– Nej, jag glömde ringarna! utbrister Wendy två minuter in i vigseln.

Artikelbild

| Under vapensköldarna i Slotts- och Domkyrkomuseet fick de 32 gästerna plats. En relativt"ganska stor vigsel", säger Eklund.

Skratt från gästerna och från brudgummen, som blir stående med brudbuketten i handen när Wendy hämtar ringarna.

– Det är vanligare att bruden glömmer brudbuketten, skämtar Lars.

Artikelbild

| "You may now kiss the bride", säger Lars Eklund efter att Rasmus och Wendy ja:at varandra.

Lars blir inte längre påverkad av missöden och överraskningar, han har varit med om det mesta. Han har vigt sju par på en dag, han har vigt ett par på en klippkant, han har vigt ett par bredvid en hästtransport då parets kviga skulle föda och han har vigt ett par på Närcon, utklädd till Jedikrigare framför gäster som Sailor Moon och Super Mario.

Och nu har han vigt sitt tusende par.

Artikelbild

| "Tusen är ju speciellt, det går inte att hjälpa. Det känns både som en milstolpe, en känsla och en siffra, på något sätt", säger Lars.

WendyDevell och Rasmus Mehler kysser varandra.

– Nu väntar brudparet på gästernas ohämmade jubel, kramar och gratulationer, förkunnar Lars Eklund och slår ut med armarna.

Jubel och applåder från publiken. För brudparet väntar middag med gästerna och ett morgonflyg till New York. Lars Eklund ska också hem och fira milstolpen, men först ska han förbi Stadshuset och viga par 1001.