Östergötlands museum har fyra digitala stadsvandringar som du med hjälp av mobiltelefonen kan gå precis när du vill. Det är bara att surfa in på ostergotlandsmuseum.se/pages/259, klicka på valfri guidning, plugga in hörlurarna och promenera iväg.

Det finns fyra promenader och alla utgår från museet:

Konstrundan (ca 90 min) tar dig med till 27 offentliga konstverk, med Marie Göranzon som ciceron.

Artikelbild

I Arkitekturrundan (ca 90 min) berättar Gunnar Elfström om 28 byggnaders historia.

Medeltidsvandringen (ca 60 min) har skådespelerskan Sofia Helin som berättare.

Från bränd bondby till modern stad (ca 80 min). Peter Harryson berättar om den stora stadsbranden år 1700 och om tiden fram till den moderna stadens födelse.

Själv väljer jag att testa arkitekturrundan och får en riktig trevlig promenad med Gunnar Elfström som sällskap. Jag går förbi konserthuset, Biskopsgården, domkyrkan, slottet, Stora torget och Frimis med stopp vid välkända byggnader – och sådana som jag inte har lagt märke till lika mycket.

Gunnar Elfström är en mästare på att berätta. Insprängda anekdoter om dem som befolkat husen gör att det inte blir tråkigt en enda sekund och jag får en hel del kunskapsluckor ifyllda. Till exempel har jag i 28 år jobbat med gamla Grand Hotel som närmaste granne, utan att ha en aning om det. Inte heller visste jag att jag har tre Sparbankshus runt knuten, varav ett var Sveriges första.

Efter en och en halv timme senare är jag tillbaka vid museet, sugen på att testa nästa promenad.