Leif GW Persson och landshövding Björn Eriksson är inte världens bäsa vänner.

Leif GW Persson lanserar en alternativ profilbeskrivning på den gärningsman som utförde dubbelmordet i Linköping för tre år sedan. Profilen strider mot den beskrivning som rikskriminalen arbetar efter:

- Gärningsmannen var betydligt yngre, mellan 13 och 17 år. Han kände till offret, kanske gick de i skolan tillsammans. Han hyste agg till offret (Mohammad). Han bodde vid tidpunkten för morden i närheten brottsplatsen. Han är tidigare ostraffad och uppfattas av omgivningen som en vanlig person.

Artikelbild

- Det är alltså inte en svårt psykisk sjuk människa som utförde morden utan en person som agerade ytterst rationellt som avviker från brottsplatsen och bara efter ett par hundra meter gör han sig av med både mordvapnet och sin mössa på Djurgårdsgatan.

En förklaring

Någon kritik mot polisutredningen vill inte Leif GW Persson formulera med motiveringen att han har stor respekt för kriminalkommissarie Thommy Håkansson och hans medarbetare koncentrerat sig på det stora antalet tips och psykiskt sjuka personer:

- Polisen arbetar brett och förutsättningslöst. En förklaring till att man kan ha missat gärningsmannen trots att man kontrollerat så många personer är att man har bedömt hans ålder som alltför hög. Hans tidigare brottsbelastning har bedömts som för omfattande och hans tokighet på ett missvisande sätt.

En stridens man

Det stormar ständigt om Leif GW Persson vilket inte är konstigt då han beskriver Nationella insatsstyrkan som Sveriges dyraste vuxendagis. Ett annat utspel är åsikten att en fjärdedel av poliskåren skulle kunna plockas bort utan att det skulle märkas.

Nyligen stormade det om Persson när det hävdades att han struntade i sitt professorsuppdrag.

Blir rasande

Till kritikerna sällade sig landshövding Björn Eriksson som hävdade att tillsättandet av Persson var hans största yrkesmässiga misslyckande.

Namnet Björn Eriksson får Persson att bli rasande:

- Det är en flat lögn att Eriksson skulle utsett mig som polisprofessor, det var regeringen som utsåg mig föregicks av vanlig sakkunnig prövning. Han säger detta för han tycker illa om mig. En gång var vi kollegor och jag gjorde vad jag kunde för att han skulle få sparken och det fick han också.

- Polisverket hade ingen glädje av Eriksson. Han förödde ekonomin och hela verksamheten. En väldigt massa stolliga och dyra förslag. Jag förstår att han hatar mig, det gör han på goda grunder.

Storsäljare

Persson är Sveriges mest säljande författare just nu vad det gäller nyutgåvor. Han befinner sig i Linköping för att signera sin senaste deckare i en bokhandeln i centrala Linköping inbjuden av bland andra Corren.

Över en tvåårsperiod säljer Leif GW Persson mellan 400 000 och 500 000 exemplar av sina deckare och sedan ytterligare 400 000 i utlandet. Bland annat skördar han framgångar i Tyskland som gillar svenska deckarförfattare. Hans deckarböcker från 1970-talet har samtliga passerat miljonstrecket.

- Så att de som tror att jag bara är avundsjuk på kvinnliga författares framgångar när jag kritiserat dem ska veta att jag klarar mig gott på det jag själv säljer, säger Persson.