Elias Aguirre är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, han skulle kunna kallas Linköpings bostadsminister. Det är visserligen inte kommunen som bygger, men utan en detaljplan blir det inga bostadsområden.

Och detaljplanerna är Elias Aguirre ansvarig för.

Han vill gärna se att bostadsbristen byggs bort och är därför nöjd när han berättar att så här många bostäder har inte byggts sen år 2003. För att visa vad han menar har han lånat en helt ny, färgdoftande lägenhet av Botrygg i Övre Vasastaden. Den ligger på femte våningen, har balkong in mot gården och marmor i trapphuset.

Artikelbild

| Byggande. Elias Aguirre (S) och Emma Alsér som är en av de nyinflyttade i Övre Vasastaden.

– Det är inte bara så att det färdigställts många, det pågår just nu produktion av 2 600 bostäder som blir klara under 2017 och 2018, säger han.

Övre Vasastaden bidrar till dessa siffror med ungefär 900 bostäder, de flesta av dem byggda av Botrygg. Elias Aguirre skulle dock vilja locka fler sådana byggföretag till Linköping.

– Jag villl se fler långsiktiga aktörer. Just nu finns en hel del lycksökare som vill bygga, men inte äga och förvalta. Jag vill ha fler som bygger för att sedan fortsätta äga husen, säger han.

Det bör också ärlighetens namn påpekas att de 1 008 bostäder som byggts i år inte enbart är Elias Aguirres förtjänst. De flesta planer som ligger till grund för detta byggande påbörjades långt innan han blev kommunalråd. Det finns dessutom en överhängande risk att byggandet bromsar in om eller när Sverige går in i en lågkonjunktur.

När det hände senast – år 2008 – tog byggandet tvärstopp.

Det enda som ett kommunalråd möjligen kan göra i ett sånt läge är att ställa krav på det egna bostadsbolaget Stångåstaden. Just nu har de fått i uppdrag att bygga 500 bostäder om året, men om de privata byggföretagen sviker kan Elias Aguirre tänka sig att ändra antalet.

– Det uppdraget gäller just nu, men jag är inte främmande för att ändra på siffran, säger han.

Just den lägenhet som Elias Aguirre visar upp är en bostadsrätt, I Övre Vasastaden har Botrygg uteslutande byggt bostadsrätter. Totalt sett är dock mer än hälften av det som byggts under 2016 hyresrätter. 556 av de 1 008 blir hyresrätter.

Kommande år blir de största projekten kvarteret Eddan där Stångåstaden bygger hyresrätter (gamla busstorget), Ebbe Park som tidigare hette Wahlbecks industriområde, kvarteret Colonia med studentbostäder på Campus Valla och Riksbyggens projekt där Berga skola låg.