Linköping rankas som 83:a av 290 skolkommuner

I Lärarförbundets rankning över landets bästa skolkommuner hamnar Linköping på 83:e plats av 290 möjliga. Inom vissa områden, som lärarlöner, ligger kommunen nästan i "botten".

Erik Östman (M), Sandra Wahlström, ordförande i Lärarförbundet i Linköping och Elias Aguirre (S) om Lärarförbundets rankning över landets bästa skolkommuner där Linköping hamnade på 83:e plats.

Erik Östman (M), Sandra Wahlström, ordförande i Lärarförbundet i Linköping och Elias Aguirre (S) om Lärarförbundets rankning över landets bästa skolkommuner där Linköping hamnade på 83:e plats.

Foto: Montage: Fredrik Quist

Linköpings kommun2019-10-17 06:00

Lärarförbundet presenterar varje år rankningen Sveriges bästa skolkommun för att sätta fokus på kommunernas viktiga roll som huvudmän för skolan. Utifrån tio olika kriterier undersöks landets 290 kommuner och mäter hur mycket varje kommun satsar på förskola, fritidshem, grundskola och gymnasieskola. 

Det är inte skolor och lärare som rankas utan målet är att visa vilka kommuner som ger lärarna, eleverna och skolledarna de bästa förutsättningarna och satsar mest på skolfrågor. 

I år har Lärarförbundet ändrat sitt sätt att undersöka och ranka kommunerna och därför kan man inte jämföra årets resultat med  tidigare resultat. Totalt ligger Linköping nu på 83:e plats i Sverige, och på femte plats i Östergötland (av länets 13 kommuner). Vadstena är bäst i länet och ligger på 14:e plats i Sverige. Norrköping ligger på 160:e plats och är näst sist i länet.

När det gäller kriterierna lärarlöner och friska lärare ligger Linköping risigt till, på 183:e respektive 143:e plats. Liknande bottenrankning har kommunen även inom kriterierna resurser till undervisning och andel godkända elever, 130:e respektive 185:e plats. 

Detta bekymrar Sandra Wahlström, ordförande i Lärarförbundet i Linköping.

– Vi hoppas att kommunen tittar på siffror och tar tag i problemet. Mitt budskap är enkelt: Linköping kan bättre, politiker bör skärpa sig, säger Wahlström.

Bekymrad är även Elias Aguirre,  kommunalråd (S) i opposition.

– Det här är ett allvarligt läge. Linköping tappar på flera områden, men mest oroande är att vi ligger så dåligt när det gäller resurser till undervisningen och lärarlönerna. Det riskerar att göra det ännu svårare att anställa lärare framöver och i förlängningen går det ut över undervisningen.

–  Jag är orolig över att de besparingar på skolan som M-ledningen genomför kommer att spä på den här utvecklingen. Det är inte bra i en kunskapskommun som Linköping, säger Elias Aguirre.

Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, ser 83:e plats som en början på kommunens klättring uppåt.

– Det här är ett nytt sätt att ranka och vissa kriterier där vi tidigare varit bra togs bort. Vi vill naturligtvis vara bland topp 30, helst topp 10, och vi kommer systematiskt att jobba för det. Under vårt nämndsmöte på onsdagskvällen tog vi en internbudget som innebär en satsning på lärarlöner, säger Östman. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!