Hon bubblar av kreativitet och när det riktiga huset inte ville dyka upp köpte hon ett dockskåp för 55 kronor på Stadsmissionen. Ett slags substitut tills det där riktiga huset på landet dyker upp.

Det var i augusti. Renoveringsbehovet var stort, hon rev ut rubbet och började renovera golv och väggar, men också att tillverka möbler och alla andra små saker som ryms i ett hem.

Det går inte att se sig mätt. På det lilla vardagsrumsbordet står en skål snacks med tillhörande dipp, intill ligger en halväten chokladkaka och på tv:n visas Twin Peaks. I badrummet är den mikroskopiska toarullen av äkta papper. Allt är smått och då pratar vi riktigt smått.

Eller vad säga om kakor med fem millimeter i diameter, små rödlökar i samma storlek, mikroskopiska chips och – tamponger i en påse i badrummet!

Hur kom det här sig?

– Jag har alltid gillat 50-talsprylar och stilhistoria. Intresset eskalerade när jag och Johan skulle flytta ihop i den här 50-talslägenheten. Han hade ett typiskt ungkarlshem och jag något slags ”punkbordell”-stil. Inget passade här så jag gick all in och började jaga retrogrejer. Jag är en riktig nörd.

Och sambon delar din smak?

– Nja, det har förekommit vissa protester. Så länge han får ha sina (fula) teknikgrejor framme så får jag hållas. Men i dockskåpet behöver jag inte kompromissa.

Vilka är de minsta prylarna?

– Ett gäng rödlökar och chocolatechip-kakorna. Men det är klart, läppstiften, sminkpenslarna och tampongerna är ju ännu mindre. Och äppelskruttet är inte heller särskilt stort. Ju pilligare desto roligare.

Vilka material använder du?

– Alla tänkbara. Inget kartongmaterial får slängas utan min inspektion. Jag använder mycket lera, tändstickor, glasspinnar och lim förstås. Men oväntade lösningar dyker hela tiden upp. Som att en deodorantkula kunde bli en fin kökslampa.

Hur mycket tid tar det?

– Lika mycket som andra i snitt lägger på tv-tittande skulle jag tro. Jag kombinerar pysslandet med ett annat stort intresse – böcker. Många ljudböcker blir det.

Varför gillar så många dockskåp, tror du?

– Det är en värld vi kan kontrollera till hundra procent. Ingen hänsyn att ta, utan bara köra på. Vill jag ha ett takfönster är det bara att plocka fram sticksågen. Här kan allt hända och drömmar levas ut.

Några oväntade saker man kan hitta?

– Ja. Allt syns inte för blotta ögat. Den som drar ut lådan i nattduksbordet hittar till exempel världens minsta vibrator.

Vad ska tillverkas härnäst?

– Jag vill ha el i dockskåpet och ska bara lära mig att löda först. Sedan ska jag tillverka ett litet akvarium där fiskarna svävar med hjälp av supertunna limtrådar.

Det börjar se väldigt fullt ut ...

– Ja, därför har jag köpt ett dockskåp till, som ska få 70-talsinredning. Jag tänker mig saccosäckar, stormönstrade tapeter, brunt, orange, proggmusik och kampaffischer, ha ha. Jag längtar efter att dra igång.

Finns inspirationen alltid där?

– Nej, och den är inget jag går och väntar på, som en blixt från klar himmel. Det är en del av hjärnan som måste väckas och arbetas fram. Om jag väl börjar tillverka en liten potatis väcks snart lusten att göra en rödlök också. Ungefär så.

Beskriv dig själv med fem ord.

– Påhittig, nördig, omtänksam, egensinnig och ängslig.

Vilken är den bästa bok du läst?

– Det finns så många bra, jag kan inte välja. Men jag gillar verkligen Pratchett och Gaimans Good Omens, och allt Sara B Elfgren har varit inblandad i.

Om du fick resa i tiden. Vart far du?

– Till framtiden, när mänskligheten har skärpt till sig.

Vilket är ditt allra sämsta köp?

– Jag har en ganska ful dödskalletatuering på överarmen som jag som 20-åring lade ned alldeles för mycket pengar på.

Vad gör du helst en ensam ledig dag?

– Sover länge, dricker kaffe i sängen och låser in mig på mitt rum med en ljudbok.

Om du fick ändra en sak med dig själv?

– Jag skulle behöva bli bättre på att ta kritik, men låta negativ kritik påverka mig mindre.

Något du är extra nöjd med, i din personlighet?

– Jag är påhittig och har lätt att inspirera andra.

Om du vore ett djur?

– Jag vill säga säl, de verkar avslappnade, men jag är nog snarare en ganska bortskämd katt.

Var surfar du när ingen ser?

– Jag windows-shoppar, det vill säga lägger en massa fina saker i kundkorgen och stänger sedan internetfönstret utan att köpa något.

När är människor riktigt pinsamma?

– När de ska förklara något för en person som redan har full koll.

En egenskap du högaktar?

– När någon verkligen kämpar för vad hen tror på.

Vad gör dig riktigt, riktigt arg?

– Att det finns människor som fortfarande inte fattar något så basalt som allas lika värde.

Du är allsmäktig för en dag. Vad gör du först?

– Tar en ordentlig funderare på om det verkligen var lämpligt att ge mig det ansvaret.

Har du någon extravagans?

– Jag är rätt snål mot mig själv, men vill jag spendera blir det ofta ett missförstått loppisfynd eller ett läppstift.

Var trivs du allra bäst?

– Ute på mammas torp, mitt i Kisaskogen. Där är det lugn och ro och man hinner tänka ordentligt.

Vad äter du vid din sista måltid?

– Något vegetariskt, och med potatis!

Vem, levande eller död, skulle du vilja bjuda på middag?

– Jag tror att Frida Kahlo och jag skulle komma fint överens och ha mycket spännande att prata om.

Vilket erbjudande hade du inte tackat nej till?

– Jag är åttiotalist, jag har rätt små drömmar. Ett tryggt jobb som är roligt och kreativt, som utställningsbyggare på ett trevligt museum, etthalvrisigt renoverings­projekt på landet och en skrivare som alltid funkar – och jag skulle vara ganska nöjd.