Volontärer från olika delar av Ericsson är just nu i Moçambique. De hjälper till att tillhandahålla tillfälliga mobilsystem tills att de permanenta är åter i bruk. Detta så att hjälporganisationerna som deltar i räddningsarbetet ska kunna kommunicera med varandra. En av volontärerna som är där jobbar på Ericsson i Linköping.

Fler än 300 människor har omkommit efter cyklonen i landet, och dödstalen befaras öka rejält. Enligt FN är Idai är en av de värsta stormarna någonsin på södra halvklotet. Initialt sade Moçambiques president Filipe Nyusi i ett tal till nationen att allt tyder på att över 1 000 personer omkommit i ovädret.

Staden Beira har drabbats hårt och är till nittio procent skadad eller förstörd efter cyklonens framfart, enligt Rädda barnen.

Artikelbild

| Översvämningar i staden Beira efter stormen.

Informationen från det drabbade området är knapphändig. En del områden har isolerats totalt när vägar och flygplatser förstörts i ovädret samtidigt som telefonnät och internet slagits ut.

Ericsson är en partner till UN Emergency Telecommunications Cluster (ETC) som är ett nätverk av organisationer som finns till för att stötta vid främst naturkatastrofer. Vid behov blir de inkallade att stötta deras insatser. Volontärerna som åker dit måste ha de tekniska färdigheter som behövs för att sätta upp systemen.

Hittills har Ericsson Respons, som hjälpteamet kallas, stöttat runt 40 insatser i 30 länder. De har till exempel hjälpt till efter orkanerna Irma och Maria på öarna Dominica och Puerto Rico, samt efter cyklonen Enawo på Madagaskar.