På Grön Ungdoms riksårsmöte i Lund valdes Lovisa Berglund in i förbundsstyrelsen som en av elva medlemmar. Berglund studerar civilingenjör inom energi - miljö - management på Linköpings Universitet och har varit aktiv hos Miljöpartiet sen valet 2014.

– Jag röstade på Miljöpartet då men såg inte mig själv inom politiken. Men jag hade en kompis som var med i Grön Ungdom och tyckte jag skulle komma på ett möte. Jag gick på mötet och sen var jag fast, säger hon.

Har du några hjärtefrågor?

– Jag brinner mycket för energipolitken och att sätta mer fokus på de större systemen än på individen. Många av industrierna har väldigt mycket restenergi som de bara släpper ut. Jag tycker att vi ska sätta mer krav på dem att återanvända i sin egen process eller koppla upp sig på fjärrvärmenätet.

Inom Grön Ungdom har hon tidigare figurerat som språkrörssektreterare utöver hennes roll som ersättare för Miljöpartiet i bygg- och miljönämnden i Linköpings kommun. Och nu är det dags för nästa uppdrag, som medlem i förbundsstyrelsen.

– Det känns jätteroligt och stort. När jag gick med i Grön Ungdom tänkte jag ”Wow, förbundsstyrelsen verkar vara så coola och har koll på läget”.

Känns det så fortfarande?

– Det är klart att det inte är riktigt samma magi som när man började, skrattar hon.

Vad gör förbundsstyrelsen?

– Jag har inte börjat arbetet än så jag kan inte säga exakt men jag tror att vi kommer jobba mycket med att stötta våra lokalavdelningar, särskilt där det gick lite sämre i valet. Då kan det behövas hjälp från oss för att hålla engagemanget vid liv.