Grenadjärparken mellan Djurgårdsgatan och Garnisonsvägen har alltid varit en populär oas, med sina ankdammar och miljön runt Ryttartorpet.

Men nu ger parken ett igenväxt intryck, med sly och maskrosor. Ryttartorpet flyttades i vintras till Gamla Linköping och har lämnat efter sig en stor, ful jordplan.

– Grenadjärparken är en slumrande pärla mitt i stan. Den används ganska lite i dag, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S).

Artikelbild

| Ankdammarnas stängsel ska förmodligen tas bort.

Det ska det bli ändring på nu. År 2020 är det tänkt att en fin, upprustad park ska kunna invigas.

– Vi ska bland annat se hur ankdammarna, som i dag är inhägnade, kan göras mer tillgängliga. Där Ryttartorpet stod kan vi bygga upp en lekmiljö för barn, säger Aguirre.

Det ska byggas mycket längs Djurgårdsgatan kommande år, uppemot 1 000 bostäder om alla planer blir verklighet. Längst fram i kön står cirka 200 bostäder framför Stolplyckan. Där beräknas detaljplanen vara klar nästa år.

– Linköping växer och vi bygger mycket – vilket är bra. Men då gäller det att vi blir bättre på att utveckla och värna det gröna. Här visar vi att vi menar allvar med det, Grenadjärparken kommer att bli en fin, grön oas i det här området. Parken är viktig även för US, där många vill komma ut och gå en promenad i närområdet, säger Aguirre.

I planprogrammet för området finns tankar på att bygga igen Grenadjärparkens entré från Djurgårdsgatan.

– Men där har vi tänkt om. Nu är vi inne på att bevara och utveckla entrén.