När personrösterna till riksdagen hade räknats klart i Östergötlands läns stod det klart att Rebecka Le Moine hade fått tillräckligt många för att knipa en riksdagsplats för Miljöpartiet.

– Det känns helt fantastiskt, och ganska omtumlande. Jag har gått på stand by länge och inte vetat eftersom jag var tvåa på listan, och vi har ju bara ett mandat. Kul att få så mycket pepp, förtroende och så många kryss, säger Rebecka Le Moine.

I Linköping har hon gjort sig känd med sitt engagemang för biologisk mångfald. Förra året prisades hon som årets miljöhjälte av Världsnaturfonden, WWF. Rebecka Le Moine ska nu ta nästa steg in i en politisk karriär.

– Anledningen till att jag engagerat mig så mycket är skogspolitiken. Hur eftersatta lagar som skogsvårdslagen, som reglerar skogsindustrin, är. Den behöver uppdateras och ingå i de andra miljölagarna som finns. Att jobba för ett hållbart skogsbruk och skydda tillräckligt mycket natur är väldigt viktigt för mig, säger Rebecka Le Moine.

Platsen i riksdagen resulterar i en heltidstjänst som politiker, så hon får nu lämna sitt gamla jobb. Än så länge har hon inga planer på att flytta till Stockholm, men det kan bli en flytt inom Östergötland. Den 24 september börjar den nya tjänsten, Rebecka Le Moine har en vecka på sig att smälta beskedet och planera.

– Jag har knappt hunnit fatta situationen. Men jag är ganska van vid snabba ryck, så jag tror att jag kommer att fixa förändringen. Formatet är nytt, men frågorna har jag drivit länge, avslutar hon.