Många av Linköpings tiggande EU-migranter kommer från en grupp byar i det fattiga området Pauleasca i Rumänien. De har återvänt till Linköping gång på gång eftersom de inte har några arbeten i sina hembyar.

Men nu har Hjärta till Hjärta skapat jobbtillfällen i Pauleasca genom att låta invånarna fläta korgar som sedan säljs i Sverige.

– Den första sändningen korgar blev slutsåld på några dagar, så nu vet vi att det finns en marknad. Vi för samtal med butikskedjor i Östergötland som kan tänka sig att sälja korgarna, säger Rickard Klerfors på Hjärta till Hjärta.

– Därmed kan vi utvidga verksamheten och vi planerar att göra det i form av ett återvändarprogram för dem som tigger i Linköping.

Planen är att skapa ett 40-tal arbetstillfällen med korgflätning i Pauleasca. Jobben ska erbjudas till migranter som i dag tigger i Linköping. Men i Pauleasca får det inte uppfattas som att man måste åka till Linköping först för att få arbete, så därför kommer även bybor som avstått från tiggarresor att erbjudas jobb.

– På det här sättet hoppas vi att det ska bli mindre attraktivt att resa till Linköping för att tigga, säger Rickard Klerfors.

Samtidigt startades en stor insamlingskampanj ”Hjälp människor som tigger” i går. Den är ett samarbete mellan näringslivet, som bekostar insamlingen med tillhörande reklam, och hjälporganisationerna Hjärta till Hjärta, Erikshjälpen och Hoppets stjärna som ska se till att pengarna gör nytta. Målet är dubbelt: Att bidra till förändring i Rumänien och hjälpa fattiga EU-medborgare som vistas i Sverige. Insamlingen startar i Stockholm för att senare spridas ut i landet.