Enligt prognoserna kommer Linköping att fortsätta växa med runt 2 000 invånare om året. Samtidigt stiger andelen barn och äldre.

– Vi behöver möta de behoven och samtidigt vill vi höja ambitionsnivån. Alla barn, oavsett vem man är och var man kommer ifrån ska få en bra start i livet. De äldre ska känna trygghet inför sin ålderdom, säger Elias Aguirre (S).

Enligt Aguirre finns det 300 fler lärare i Linköping än för fyra år sedan. Och nu ska de bli ännu fler, lovar S i valmanifestet som släpptes på fredagen. Sammanlagt ska personalen växa med 1 000 personer inom förskola, skola och äldreomsorg under kommande mandatperiod.

Artikelbild

| Dörrknackning är bättre än sociala medier, tycker Elias Aguirre (S) och Kristina Edlund (S). 25 000 samtal med Linköpingsbor är målet.

– Det kostar 550 miljoner kronor om året. Vi räknar med att få 220 miljoner av dem från staten, genom de välfärdspengar som regeringen aviserat. Resten blir en kommunal satsning, säger Aguirre.

Enligt S har kommunen råd med detta utan att höja skatten.

– Linköping har en väldigt god ekonomi, så vi har goda förutsättningar, säger Kristina Edlund (S).

Edlund målar upp en ljus bild av vad koalitionen S+MP+L åstadkommit den senaste mandatperioden.

Artikelbild

| Äldreomsorg, skola, trygghet och integration är de fyra grundpelarna i Socialdemokraternas valmanifest. Elias Aguirre och Kristina Edlund är tvåa respektive etta på valsedeln.

– Arbetslösheten i Linköping har sjunkit till 5,5 procent. Bostadsbyggandet har slagit alla rekord. Kunskapsresultaten i skolan har ökat och vi har byggt bort köerna i äldreomsorgen, säger hon.

S kan tänka sig olika koalitioner för att kunna fortsätta regera i majoritet efter valet.

– Vi siktar mot mitten. Historiskt sett har vi haft bra samarbete med Centern och nu har vi ju jobbat ihop med MP och L. De enda vi absolut inte kan tänka oss att samarbeta med är SD, säger Kristina Edlund.

Moderaterna?

– Vi brukar alltid kunna göra bra överenskommelser med moderaterna, men jag tror inte på att styra Linköping tillsammans med dem, säger Edlund.

Kd, som ju vill sänka skatten med en krona?

– Vi får väl se vem som är deras företrädare efter valet. Jag tycker inte att hon (Sara Skyttedal, red anm) verkar vara i Linköping så himla mycket, kommenterar Aguirre.

Vänsterpartiet?

– De har inte gjort så bra valresultat i Linköping på senare år. Nej, vi siktar hellre på mittenpartierna, det har vi goda erfarenheter av, säger Kristina Edlund.

Socialdemokraterna i Linköping har som mål att öka från förra valets 32 procent till 35. Partiet valspurtar nu med en intensiv dörrknackningskampanj. Nästan 10 000 samtal har hållits och målet är att prata med 25 000 Linköpingsbor fram till valdagen.