Linköpingsbon Vibeke Mathiesen är just nu aktuell med sin utställning Log Lady som invigs på söndag och som är en del av temautställningen Trä 2019 i Virserums konsthall, i Småland.

De som har sett kultteveserien Twin Peaks minns kanske en dam som alltid hade en träbit i sin hamn. Damen hette Log Lady och med hjälp av träbiten avslöjade hon några av Twin Peaks märkliga hemligheter för FBI-agenten Cooper. Nej, Vibekes vedklabbar pratar inte, det kunde inte ens de i Twin Peaks göra, men trä är mycket mer än bara trä och det är det som Vibeke Mathiesen vill visa med sina fotografier.

Under sin mer än 35 år långa karriär har hon som frilansande fotograf förevigat allt i från smärtsamma förändringar i samhället – när Boxholms Bruks epok som ett enda bolag gick i graven fotograferade hon bolagets sprängda skorstenar – till betraktande kor som med sin nyfikenhet påminner om människor. Men under resans gång har hon också upptäckt ett ovanligt intresse.

Artikelbild

| Att dokumentera under bildbyggandet blir nödvändigt, eftersom allt rasar förr eller senare. Därför är kameran alltid nära.

– Jag köpte ny blixtutrustning till min kamera och letade efter ett motiv. Då befann vi oss på ett torp där det växer alm. Men många träd var sjuka och min man hade fällt dem. Han sågade träden i vedklabbar och de såg så roliga ut, säger Vibeke Mathiesen som vi möter i hennes ateljé i centrala Linköping.

Att ved kan se rolig ut kan vara svårt att föreställa sig innan man ser Vibekas skapelser. Hennes träinstalation "Gubbe" består av ett tiotal träbitar och påminner om en gubbe. Men det roliga ligger inte i liknelsen.

– Träbitar staplas på varandra och håller balansen trots att det knappt ser möjligt ut. Allt utan spik och lim så att ögat ska kunna lita på vad det ser. Att dokumentera under bildbyggandet blir nödvändigt, eftersom allt rasar förr eller senare, säger hon.

Vibeke började fotografera sågade träbitar av alm, som egentligen var tänkta för vedpannan, och efter ett tag satsade hon helhjärtat på sin nya passion, trä. Hon slutade att ta uppdrag som frilansande fotograf och ägnade sig åt egna fotoprojekt, gjorda främst för utställningar. Vibekes fotografier är en blandning mellan skulptur, stillbilder och collage där hon leker med former men behåller känslan för träet som material.

Artikelbild

| Allt utan spik och lim så att ögat ska kunna lita på vad det ser. Det är viktigt, anser Vibeke Mathiesen.

– Träutställningen 2019 är en väv av forskning och konst, det handlar om hållbarhet, landsbygd och om hur vi kan fundera kring hur ett framtida hållbart samhälle ska formas.

Utställningen med Vibeke Mathiesens alster pågår mellan 14 april och 1 december i Virserum (14,3 mil från Linköping).