-- Vi ville inte göra vad alla andra redan gjort så nu samarbetar vi. Vi tycker ju samma som polisen: Att unga inte ska stjäla, knarka och slå ned pensionärer, säger enhetschefen Gaby Wallström som leder Malmös projekt "Socialarbetare för ungdomar".
De fem är ute på stan, finns där unga finns, snackar när unga behöver hjälp, använder skolkatalogen för att identifiera inblandade i olika händelser och varje skift skriver dagbok för uppföljningens skull.
I Linköping står fältsekreterarna för endast en liten del av anmälningarna till socialnämnden om unga i riskzonen.
I Malmö har socialarbetarna under projektets två år anmält 54 barn.
Linköpings fältare vill inte förknippas med polisens arbetsmetoder. De säger sig veta att ungdomarnas förtroende för fältarna skulle skadas om de förknippades mer med polisen.
-- Vår erfarenhet är att era fältare har fel. Det handlar om vilka mål man har. Vi har aldrig haft målet att bli vänner med ungdomarna. Vi är socialarbetare, säger Gaby Wallström.
Malmös socialarbetare samarbetar ofta med polisen. De deltar i möten, ringer om saker som händer på stan, ställer upp som vittnen i förhör och rättegångar, sitter med på polisens planeringsmöten och finns med vid tillslag polisen gör.
Hösten 2003 och våren 2004 slog Malmöpolisen till mot svartklubbar. Socialarbetarna fanns i närheten. De tog hand om de minderåriga som fanns på klubbarna, skötte samtal med dem och deras familjer och gjorde anmälningar till socialnämnden om att ungdomarna befann sig i dåliga miljöer.
Nyligen deltog de i polisens tillslag mot svartsprit och fulla minderåriga på stan enligt samma metod.
Alla socialarbetare har tystnadsplikt. Det hindrar inte samarbete med polisen, anser Gaby Wallström.
-- Man kan gräva ner sig i sekretessfrågan och aldrig komma någonstans. Vi bestämde att det här inte är ett problem.
Hon och kollegorna berättar aldrig detaljerad information om någon ungdom för polisen. Men de meddelar generell information. Detaljerna, som en tjejs eller killes nätverk, sysselsättningar eller beteenden på stan, ger de i sina anmälningar till socialtjänstens utredare.
Att de fem socialarbetarna ofta anmäler ungdomarnas situationer innebär inga problem med deras förtroende, uppger Gaby Wallström.
-- Hittills har vi inte haft ett enda klagomål från någon ungdom eller vuxen.
-- Ungdomarna säger att vi är schysta och ärliga, säger Annika Weman, en av socialarbetarna i Malmöprojektet.
Förebyggande arbete ska alltid leda till någonting, anser Gaby Wallström. Men föränd-ringen måste ske i ungdomarnas närmiljö, skola, familj och kompisar.
Man når inte förändring bara genom att en fältare eller socialarbetare har bra kontakt med en ungdom då de träffas ute på stan, är hennes och kollegornas åsikt.
FOTNOT: Kommande artiklar i ämnet:
n Fältsekreterarnas chef: Tätare samarbete kan fungera ibland.