Man åtalad för att ha plågat hund

En man i 50-årsåldern har åtalats för djurplågeri. Han anklagas för att ha vanvårdat sin hund.

Hunden var i mycket dåligt skick och hade bland annat en inflammation i munnen.

Hunden var i mycket dåligt skick och hade bland annat en inflammation i munnen.

Foto: Polisen

Mjölby kommun2019-09-05 14:00

Det var den 17 maj i år som länsstyrelsen fick in en anonym anmälan om att en hund for illa på en adress i Mjölby. Enligt anmälan skulle hunden ligga och skaka. 

Samma dag åkte personal från länsstyrelsen och två poliser till bostaden. Det visade sig att hunden hade kraftigt nedsatt balans och rörlighet. Detta gjorde att hunden varken kunde äta eller dricka. Hunden hade även svår tandsten och en inflammation i munnen. Veterinären som deltog i tillsynsbesöket ansåg att hunden var utsatt för ett kraftigt lidande och att den omedelbart borde avlivas. Hundägaren motsatte sig dock detta och lovade att ta hunden till ett djursjukhus samma kväll. 

Den 20 maj kontaktade länsstyrelsen djursjukhuset och det kunde då konstateras att djurägaren hade bokat av tiden. Personal från länsstyrelsen åkte ännu en gång till mannens adress. Mannen påstod att han själv hade sett till att hunden avlivats. Han vägrade dock att berätta hur detta skulle ha gått till. 

Tre dagar senare, den 23 maj, gjorde länsstyrelsen tillsammans med polisen ytterligare ett besök. Denna gång hittade de hunden och såg till att den avlivades. Hundägaren medgav att han hade farit med osanning. 

– Jag ljög, det fattar ni väl, utbrast hundägaren enligt en tjänsteman på länsstyrelsen. 

Hundägaren har nu åtalats för djurplågeri. Enligt åklagaren utsatte mannen sin hund för vanvård genom att låta bli att ta den till veterinär. I förhör har mannen vägrat att uttala sig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!