Larmet nådde Räddningstjänsten Östra Götaland klockan 06.45 på tisdagen. Det hade börjat brinna i första våningen i ett flerfamiljshus på Skördegatan i Tannefors. Branden spred sig snabbt och flera polispatruller som ambulanser dirigerades snabbt till platsen.

En man i 30-årsåldern tvingades hoppa från andra våningen för att rädda sig.

– Det handlar om ett hopp från ungefär fem meters höjd, sade räddningsledaren Thomas Adolfsson.

Artikelbild

Mannen fördes i ambulans till Universitetssjukhuset. Hans skador var inte livshotande. Senare fick även en man i 60-årsåldern, som chockades i samband med händelsen, uppsöka sjukvård. Hans skador bedömdes vara lindriga.

Räddningstjänsten skickade in rökdykare i fastigheten för att leta efter fler personer. Samtliga tre personer som befann sig i huset hade dock lyckats sätta sig i säkerhet på egen hand.

Brandförloppet blev komplicerat.

– Elden spred sig till vinden och vindsbränder är alltid svåra att släcka, sade Thomas Adolfsson.

Artikelbild

Brandmännen använde redskap för att göra upp hål i taket och tegelfasaden för att komma åt att släcka. På grund av den kraftiga rökutvecklingen beslutade räddningsledaren att en grannfastighet skulle utrymmas. Räddningstjänsten gick även ut i radio och uppmanade personer i närområdet att stänga dörrar, fönster och ventilation.

Brandmännen kunde rädda en del inventarier från det eldhärjade huset och sågs bland annat bära ut personliga tillhörigheter.

Artikelbild

Vad som orsakade tisdagens brand var inte omedelbart känt. Polisens tekniker tog sig till platsen för att dokumentera brandförloppet. Det fanns dock ingen möjlighet för kriminalteknikerna att gå in i fastigheten under det akuta släckningsarbetet.

– Vi har för avsikt att utreda brandorsaken och någon form av brottsrubricering kommer det att bli. Polisen kommer, så snart det är möjligt, att spärra av fastigheten och göra en teknisk undersökning, sade polisens presstalesman, Björn Öberg.

Artikelbild

Senare upprättade polisen en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet. Rubriceringen används när det finns misstankar om att någon av misstag har orsakat en brand. Det finns med andra ord inga misstankar om att branden var anlagd.

Efter omkring fyra timmars släckningsarbete meddelade räddningstjänsten att branden bedömdes vara under kontroll. Eftersläckningsarbetet förväntades dock pågå även under eftermiddagen.