Man smygfilmade nio kvinnor på toalett

Den 44-årige mannen installerade i hemlighet en övervakningskamera på toaletten och filmade sin hustru och hennes väninnor. Nu har han åtalats för kränkande fotografering.

Den 44-årige mannen hade installerat nio övervakningskameror i sin lägenhet, bland annat på toaletten. Bilden till höger är hämtad från förundersökningen.

Den 44-årige mannen hade installerat nio övervakningskameror i sin lägenhet, bland annat på toaletten. Bilden till höger är hämtad från förundersökningen.

Foto: Arkivbild/Polisen

Linköpings kommun2019-10-10 19:00

Den 20 maj 2016 besökte en kvinna sin väninna i en lägenhet i Linköping. Under besöket uppsökte hon toaletten och upptäckte då att det blinkade rött. Hon öppnade badrumsskåpet och såg någon form av teknisk anordning. Kvinnan tog en bild och skickade till sin man – som genast insåg att det rörde sig om en övervakningskamera. När kvinnan fick detta klart för sig blev hon så rädd att hon kröp ut ur badrummet. 

Väninnans 44-årige man förnekade till en början att det skulle röra sig om en övervakningskamera och hävdade att det var en teknisk anordning som mätte ljus. Denna historia skulle dock visa sig ligga långt från sanningen. 

Händelsen blev startpunkten för en omfattande polisutredning som nu har lett fram till att 44-åringen har åtalats för tolv fall av kränkande fotografering. Den 30 augusti 2016 slog polisen till mot 44-åringens lägenhet. Det visade sig att han hade monterat upp nio övervakningskameror i lägenheten. Kamerorna aktiverades av rörelse. 

Polisen tog datorer i beslag och kunde efter ett omfattande utredningsarbete slå fast att mannen sparat drygt 2 400 filmsekvenser med sammanlagt 430 timmar material. Åtskilliga filmer skildrade kvinnor som uträttade sina behov på toaletten. 

Polisen har identifierat åtta kvinnor som i hemlighet blivit filmade av 44-åringen. Det rör sig om 44-åringens dåvarande hustru samt hennes väninnor. Dessutom har polisen kommit fram till att ytterligare en kvinna filmats i hemlighet. Denna kvinna har dock ännu inte kunnat identifieras. 

Polisen kom fram till att mannen ägnat sig åt den kränkande fotograferingen under lång tid. Den första filmen var inspelad i oktober 2014 och den sista spelades in i maj 2016. 

Redan i det första förhöret valde 44-åringen att erkänna att han ägnat sig åt kränkande fotografering. Han tonade dock ned det inträffade 

– Det var bara en dum grej, sade han i förhöret och påstod att han endast skulle ha filmat två eller tre gånger. 

När förhörsledaren upplyste 44-åringen om att polisen hittat cirka 2 400 filmer blev svaret.

–  Vad, vilka då, det är omöjligt. 

Till den kommande rättegången i Linköpings tingsrätt har åklagaren kallat åtta brottsoffer och två vittnen. Rättegången kommer att pågå under tre dagar. 

Straffet för kränkande fotografering är böter eller fängelse i högst två år. 

I förhör har den åtalade 44-åringen sagt att han är "skapligt haj på datorer".
I förhör har den åtalade 44-åringen sagt att han är "skapligt haj på datorer".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!