I Linköpings fullmäktige finns 79 mandat och under måndagen samlade Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna tillsammans 39 av dessa.

Ett enda mandat krävs alltså för att Alliansen från 2006–2014 ska få majoritet och återuppstå. Först på onsdag, när rösterna från cirka 165 000 utlandssvenskar räknats vet vi säkert.

Den nuvarande majoriteten S,MP och L fick tillsammans endast ihop 34 mandat och måste om de ska fortsätta bilda majoritet hitta ytterligare en koalitionspartner.

Artikelbild

| Gunnar Broman (L) Kristina Edlund (S) och Rebecka Hovenberg (MP) representerar den nuvarande majoriteten. Nu gäller det att skapa en ny som stämmer med väljarnas vilja. Bilden är tagen i maj 2018.

Deras blickar kommer att falla på Centern som med sina åtta mandat skulle ge dem förnyad majoritet. Det scenariot är dock inte Centerns förstahandsval.

– Vi söker i första hand ett alliansstyre i majoritet om ett sådant är möjligt, men det är väldigt jämnt och vi har också Liberalerna som nu varit på "andra sidan", säger Lars Vikinge (C).

Centern i Linköping har dock en historia av att samarbeta med Socialdemokraterna och möjligheten finns att de lockas över blockgränsen. Å andra sidan finns ytterligare ett parti som kan byta sida – Miljöpartiet.

De har visserligen klarat av fyra år tillsammans med S och L, men partiets förstanamn, Rebecka Hovenberg, är tydlig med att de väljer den majoritet som ger störst utrymme för deras politik.

Artikelbild

| Niklas Borg (M) hoppas på utlandssvenskarnas röster som räknas på onsdag.

– Vi måste analysera resultatet, men det viktiga för oss är att vi får igenom vår politik. Vi är inte intresserade av att styra om vi inte får igenom våra frågor. Vi måste helt enkelt se vad de andra partierna säger, konstaterar hon.

Miljöpartiet går dessutom bra ihop med Centern.

Artikelbild

| Lars Vikinge (C) kommer att få en fråga från S.

– Ingenting är uteslutet nu. Jag tycker personligen att Miljöpartiet i långa stycken har en politik som liknar vår. Det finns likheter i deras och våra ambitioner för miljöpolitiken i Linköping. Det kommer att snackas under dagen här, men vi måste vänta in ett exakt valresultat, säger Centerns Lars Vikinge.

Däremot är det mer osäkert om Miljöpartiet och Kristdemokraterna fungerar tillsammans.

Artikelbild

| Sara Skyttedal (KD) ser inga problem med att styra Linköping i minoritet.

Sara Skyttedal (KD) verkar i alla fall inte förtjust i den tanken. Hon antyder att hon hellre ser att Alliansen styr i minoritet.

– Min önskan är att bilda ett alliansstyre och jag tycker att det borde gå, säger hon.

Hela detta pussel styrs av de två största partierna. Det är Socialdemokraterna och Moderaterna som var och en på sitt håll tar kontakt med de minde partierna.

– Jag kommer att söka ett styre med den gamla Alliansen. Man får samtala med de andra partierna och det började jag med redan klockan 9 i morse, säger Niklas Borg (M).

Han är väl medveten om att Socialdemokraterna visat intresse av att söka sig mot mitten där Centern finns. Å andra sidan är Moderaterna öppna för att tala med Miljöpartiet.

– Det är absolut ingen stängd dörr, sen är det väl så att jag börjar att prata med allianspartierna och så Liberalerna som vi ju inte samarbetat med under den här perioden, fortsätter han.

Socialdemokraternas Kristina Edlund har redan deklarerat att hon vill fortsätta styra Linköping – men hur det ska gå till är oklart.

– Vi har utsett Jakob Björneke och Eva Lindh för att förhandla med de andra partierna, de har i uppdrag att hitta en bred majoritet i Linköping. Men det är fortfarande väldigt jämnt, det hänger på ett mandat om Alliansen får egen majoritet så vi måste avvakta och se hur rösträkningen går. Vi måste invänta onsdagen, säger hon.

För att komplicera detta pussel ytterligare så kan även Liberalerna hoppa över till andra sidan.

– Vi är ju naturligtvis intresserade av att få genomslag på så mycket som möjligt av den politik som vi vill föra, säger Gunnar Broman, gruppledare för L.

Och hur får ni det?

– Mest genomslag får vi om vi är med och styr, det är ganska klart. Men om jag tittar på valresultatet så är det hur öppet som helst. Vi kan få en majoritet med Socialdemokrater och vi kan få en majoritet med Moderater. Miljöpartiet har ju sagt att de är öppna för samarbete åt båda hållen. Så det här blir intressanta diskussioner, säger Gunnar Broman.

Det faktum att både Miljöpartiet och Liberalerna kan röra sig mellan blocken gör att Sverigedemokraterna inte får den roll de har i riksdagen. De ökade visserligen sitt väljarstöd även i Linköping – från 8,21 procent till 10,6 procent – men det räcker inte för att få en roll som vågmästare.

– Men vi kommer säkert att ta några kontakter, i Linköping står vi väl politiskt närmast M och KD, säger Jonas Andersson, gruppledare för SD.

Han kommer dock att lämna den posten eftersom han valts in i riksdagen för SD. Det innebär att SD måste välja en ny gruppledare. För Sverigedemokraterna innebär valet en framgång eftersom de kommer att få platser i nämnderna i Linköping.

Men de får inget avgörande inflytande eftersom det går att bilda majoritet utan dem.

Inte heller Vänsterpartiet verkar få någon avgörande roll trots att deras väljarstöd ökade. Valet 2014 fick de 4,76 procent och nu 6 procent.

– Jag önskar Socialdemokraterna all lycka med att fortsätta regera och vi finns tillgängliga för samtal, men man måste ändå med viss ödmjukhet se vartåt resultatet lutar. Det kan mycket väl vara så att Alliansen sitter med egen majoritet på onsdag, säger Jessica Eek (V).