– Jag är inte nöjd med utvecklingen i Sverige just nu. Otryggheten som sprängningar och skjutningar innebär är ett av landets största problem.

Vad kände du på explosionsplatsen?

– Jag blir otroligt förbannad. Det var värre än bilderna visade, en enorm förödelse. Om det handlar om kriminell aktivitet så var det totalt huvudlöst och väldigt ansvarslöst mot allmänheten.

Artikelbild

| "De som köper hasch och marijuana till helgen måste förstå att de kanske finansierar sprängningar här i Linköping", sa inrikesministern Mikael Damberg (S).

Damberg mötte Linköpingspolisen som utreder händelsen.

– Man är otroligt engagerad för att sätta dit den eller de som har gjort det här. Jag frågade om de tycker att de har fått tillräckligt med resurser, och de svarar att det har de fått.

Regeringen släpper inom några veckor flera nya utredningar om att stävja brottslighet.

– Vi vill förbättra villkoren för vittnen och ge dem ökat skydd. Vi vill också se över möjligheten till kronvittnen, alltså kriminella som vittnar mot andra kriminella i utbyte mot strafflindring.

Artikelbild

| "Jag blir otroligt förbannad", sa inrikesminister Mikael Damberg (S) efter att ha sett förödelsen från sprängningen i Linköping.

Skärper ni lagstiftningen kring sprängmedel?

– En sådan utredning ska bli färdig i juni. Lagskärpningen kring grovt vapenbrott ledde till att fem gånger fler kunde häktas och det behövs något liknande kring sprängmedel.

Artikelbild

| Explosion i Linköping.

Vad kan ni göra åt droghandeln?

– Det är den som finansierar gängkriminaliteten. Kameraövervakning kan störa ut öppen droghandel. Tull och polis samverkar nu också mer vid gränserna, svarar Damberg.

Han anser även att allmänheten har en viktig roll:

– Det handlar inte bara om att fastna i ett drogberoende. De som köper hasch och marijuana till helgen och tänker att det är okej ... de måste förstå att det kanske finansierar sprängningar här i Linköping.