Tjugondag Knut ska julen städas ut.

Det säger i alla fall alla vänner av den gamla traditionen.

Bort med granen, ned med alla ljusstakar och tillbaka med det som tog plats i fönstren långt före det att gubben med det långa vita skägget knackade på.

Artikelbild

| Johan Pegado, till höger, fixar nedmonteringen av Vinterljus på Stora torget tillsammans med bland andra Jozo Dakic.

Vinterljus i Linköping följer i alla fall almanackan slaviskt.

Läs mer: Då startade Vinterljus

Därför håller alla installationer nu på att monteras ned.

Först ut är Stora torget med alla sina ljusbollar och granar.

Artikelbild

| Arbetet med att ta ned samtliga ljusinstallationer kommer att ta mellan fyra och fem veckor. Stora torget är först ut.

– Det är alltid lika trist att göra det. Särskilt nu eftersom vintern äntligen har kommit, sa Johan Pegado, arbetsledare på företaget One Nordic som anlitats för att göra jobbet.

Nedmonteringen kommer att ta mellan fyra och fem veckor och några av installationerna kommer att stå kvar till efter Alla hjärtans dag, den 14 februari.

– Enhörningen och bollarna på Lilla torget, hjortarna utmed Vasavägen och belysningen på S:t Larsgatan och Tanneforsgatan tillhör det sista som vi tar bort.

Allt material packas varsamt ned och placeras därefter i sammanlagt 27 plåtcontainrar.

– De förvaras vid Gärstadverket till nästa säsong. Planen är att allting ska vara på plats igen lagom till skyltsöndagen. Vi räknar med att börja uppsättningen i mitten av oktober, förklarade Pegado som avslöjade att en nyhet till nästa Vinterljus blir att belysningen på S:t Larsgatan förlängs söderut och slutar i korsningen med Lasarettsgatan.