Förra året beslutade regeringen att göra den 29 maj till allmän flaggdag. Detta för att högtidlighålla och uppmärksamma veterandagen. Så här skrev regeringen: "Det är ägnat att öka kunskapen hos befolkningen om veteranernas viktiga insatser och tjäna som en påminnelse om att militära och civila veteraner och deras insatser för fred och säkerhet är av särskild betydelse för Sverige som nation."

Att alla ännu inte har uppmärksammat flaggdagen stod klart på tisdagen. Vi har fått in flera läsarbilder som visar att åtskilliga flaggstänger, bland annat utanför Universitetssjukhuset i Linköping, helt saknar flaggor.

Bodil Knuthammar, pressekreterare vid Region Östergötland, säger att det brukar flaggas vid regionhuset i centrala Linköping när det är allmän flaggdag – men inte heller där vajade några svenska flaggor på tisdagen.

Artikelbild

– Det är en ren miss från vår sida, men nu ska flaggorna upp vid regionhuset. Vi tackar så mycket för att vi fått detta påpekat för oss.

Region Östergötland behöver dock inte stå ensam i skamvrån. Även vid länsstyrelsens kontor i centrala Linköping saknades flaggor på förmiddagen.

– Vår leverantör som har i uppdrag att hissa våra flaggor hade missat denna nya flaggdag. Detta kommer att åtgärdas under dagen, säger Per Åhlin, kommunikatör vid länsstyrelsen.

Inte heller Linköpings kommun har noterat att det är allmän flaggdag. Vid stadshuset var inga flaggor hissade på förmiddagen – utan endast vimplar.

Artikelbild

| Inga flaggor vid stadshuset i Linköping.

– Securitas har missat att hissa flaggorna. Men nu ska de upp, säger Sonja Sandbacka, tillförordnad presschef på Linköpings kommun.

Alla har dock inte glömt att det är flaggdag. Östgötatrafikens bussar var minsann prydda med den blå-gula flaggan.

Artikelbild

| Inga flaggor vid US.

Sverige har för närvarande 18 flaggdagar. Nästa infaller den 6 juni – Sveriges nationaldag.