Det var vid lunchtid i tisdags som branden i radhuslängan i Tokarp utbröt. Ett 20-tal brandmän sattes in i släckningsarbetet. En av de fyra lägenheterna i längan totalförstördes och en 46-årig man fick föras till sjukhus sedan han andats in rök. På onsdagskvällen tog fallet en ny vändning. Då greps 46-åringen som misstänkt för grov mordbrand. Han är själv skriven på adressen där branden började.

På fredagen ställdes 46-åringen inför häktningsdomaren i Linköpings tingsrätt. Han leddes in i rättssalen under polisbevakning. Via sin advokat Thomas Bodström – som deltog i förhandlingen via videolänk – nekade han till brott och begärde att bli försatt på fri fot. Vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh lyckades dock övertyga tingsrätten om att det finns skäl för misstankarna. Domstolen ansåg dock att brottet skulle rubriceras som mordbrand och inte grov mordbrand.

– Mannen förnekar att han med uppsåt skulle ha anlagt branden, sade åklagaren efter förhandlingen som hölls bakom stängda dörrar.

I ett första skede har polis och åklagare nu två veckor på sig att slutföra utredningen. Eva Nemec Nordh, som hade två av polisens utredare med sig i rättssalen, antydde dock att utredningen kan komma att dra ut på tiden.

– Utredningen är bara i sin linda. Det återstår mängder av förhör och den tekniska utredningen är inte klar. Det pågår ett kartläggningsarbete.

46-åringen gjorde ett sammanbitet intryck när han fick beskedet att han förklarats häktad. Tingsrätten beslutade att han ska genomgå en liten sinnesundersökning – en så kallad paragraf 7-undersökning.

– Jag och försvararen var överens om att det är rimligt att göra en sådan undersökning i det här läget, sade åklagaren.

Åtal mot 46-åringen ska vara väckt senast den 5 maj.