– Ni gör det lite lätt för er om ni blandar ihop olika politikers beslut, säger han. Att hela moderatledningen och hela liberalernas ledning lämnar politiken vill inte jag bli inblandad i. Jag är 42 år och jag tycker helt enkelt att det är dags att göra något annat.

Jakob Björneke har varit kommunalråd sedan 2009 och han har ett år kvar. Efter valet nästa år lämnar han politiken.

– Att vara förtroendevald är inte ett livstidsuppdrag. Nu får andra ta vid, säger han. Men jag har mycket kvar som jag vill göra det kommande året.

Inte dags att summera än, alltså?

– Nej, det är en fjärdedel av den här mandatperioden kvar, så det vill jag vänta med. Politiken är lite lustig på det sättet, att man måste meddela sin avgång så långt i förväg.

Jakob Björneke säger att han fattade sitt beslut för en tid sedan.

– Jag tycker fortfarande att det här jobbet är roligt, spännande och utmanande, så jag ser fram emot att fortsätta nästa år. Men jag har frågat mig om jag tycker att det är lika kul om fyra år – och då inser jag att det är dags för nya prioriteringar.

Jakob Björneke är utbildad nationalekonom vid Linköpings universitet och efter studietiden jobbade han på LO i Stockholm ett tag, innan han blev politisk sekreterare på landstinget i Östergötland och så kommunalråd.

Han har gillat att gå till jobbet i stadshuset varje dag.

– Det är faktiskt roligt i stort sett varje dag och jag är väldigt stolt både över att få vara kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Det är det roligaste jag har gjort i livet.

Vad ska du göra nu?

– Ingen aning. Jag har ett helt år kvar att fundera över den saken. Jag stressar inte över detta än. Men det kommer säkert en dag när jag undrar vad jag har gjort och om det var så klokt...

Är du vankelmodig? Funderar fram och tillbaka?

– Nej, när jag väl har bestämt mig, då står jag fast vid beslutet. Det här har jag ju funderat över ett tag, så åtminstone den första vankelmodstiden är passerad.

 

Läs mer: Han lämnar också politiken

             Kommunalråd lämnar politiken

             Kommunalrådet (M) avgår