Moderaterna i Linköping samlades på söndagskvällen på Frimurarehotellet för att följa rösträkningen. När SVT presenterade den första vallokalsundersökningen vid 20-tiden hördes besvikna rop. Partiet såg då ut att förlora sin plats som det näst största partiet i riksdagen.

Christian Gustavsson, förbundsordförande för Moderaterna i Östergötland och ledamot i partistyrelsen, menade att valresultatet kunde ha blivit ännu sämre om inte partiet hade bytt partiledare.

– Jag trodde inte att vi skulle få ett fantastiskt valresultat. Men vi har fått ett valresultat som vi kan arbeta med, sade Gustavsson, som var den första ledande moderaten som offentligt krävde Anna Kinberg Batras avgång.

Artikelbild

| Niklas Borg tvingades sjukskriva sig i valrörelsens slutskede. Men nu är han tillbaka på banann igen.

– Det är klart att jag hade hoppats på ett bättre valresultat. Men jag är stolt över att vi lyckades göra en så bra valrörelse, inte minst i Linköping, sade Gustavsson.

Niklas Borg toppar listan till kommunfullmäktige i Linköping och är en av kandidaterna till att bli kommunstyrelsens ordförande.

– Vi upplever att det är först sedan Ulf Kristersson tog över som partiledare som vi har fått stabilitet och en tydlig kompass. Det var nödvändigt att byta partiledare, sade Borg.

Mitt under brinnande valrörelse drabbades Niklas Borg av en akut sjukdom – brist på hormonet kortisol – som gjorde att han tvingades sjukskriva sig.

– Jag råkade ut för en allvarlig sjukdom och tillbringade en vecka på sjukhus. Men nu är jag tillbaka på banan igen, sade Borg som har valt att vara öppen med sina medicinska problem.

– Jag kommer att bli helt återställd.

På måndagen kommer Niklas Borg att sätta sig i ett möte med företrädare för de andra borgerliga partierna.

– Jag tror absolut att det är möjligt att bilda ett nytt styre i Linköping. Men jag vill vara tydlig med att vi inte kommer att söka aktivt stöd av Sverigedemokraterna.

Det ovissa valresultatet till trots var de flesta moderaterna på valvakan i Linköping överens om en sak: De ansåg att statsminister Stefan Löfven bör lämna in sin avskedsansökan.

– Om vi hamnar i ett osäkert läge bör statsministern lämna sin post självmant, sade riksdagsmannen Andreas Norlén.

När samtliga 99 distrikt i Linköpings kommun var räknade på söndagskvällen hade Moderaterna 21,8 procent av rösterna. I förra valet fick partiet 24,19 procent.