Kampen om förstaplaceringen är stenhård mellan Ebba och Elsa Kronstrand. Motorcyklarna låter som ilskna bålgetingar när systrarna trotsar regnet som faller på gokartbanan på Linköpings motorstadion.

– Minimoto känns betydligt tryggare än när de kör på crossbanan. Sen vet jag inte vad ni tycker är roligast, frågar pappa Jimmy Kronstrand.

– Cross så klart, svarar storasyster Ebba.

Artikelbild

| Elsa Kronstrand tar en paus mellan varven. Konkurrensen med storasyster är stenhård.

Pappa Jimmy suckar.

– Jag hade hoppats på lite mindre tvätt och mekande, men det är väl bara att köra vidare på crossen.

Start 2 ride junior är Svemos satsning för att få fler att intressera sig för roadracing, även om man inte lyckas med alla. Under sommaren turnerar man runt på några av Sveriges roadracing- och gokartbanor för att ge barn och ungdomar möjlighet att prova köra motorcykel på bana.

– Svemo står för motorcyklar och all utrustning, och skulle man råka köra omkull så löser vi det också, berättar Niclas Wärlander som är träningsledare på roadracingbanan.

Artikelbild

| Emil Karlsson peppas av pappa Nicklas. – Jag kör om alla. säger Emil.

Här får de som är mellan 9 och 16 år prova på att köra 100- och 125-kubikare. Med knäna uppe vid öronen susar en Svensk mästare i roadracing runt på en liten Honda 100 bland de yngre förmågorna.

– Jag lär dem hur man inte ska göra, skrattar Jesper Hubner som i vanliga fall kör en 1000-kubikare med över 200 hästkrafter.

Artikelbild

| På storbanan får de som är mellan 9 och 16 prova på större motorcyklar.

Totalt var det 23 barn och unga mellan 6 och 16 som provade på under måndagskvällen. Emil Karlson är bara fem år, men har en självklar förklaring till att han, trots att åldersgränsen egentligen är sex, får prova på minimoto.

– Jag är snabb. Jag körde om allihopa!