Under natten till onsdag larmades polisen av en villaägare i Hjulsbro. De som bor i huset vaknade av ljud från källaren. När en av dem gick för att kontrollera var ljudet kom i från möttes han av en okänd person. Enligt polisens presstalesperson Åsa Willsund är det ovanligt att inbrottstjuvar ger sig in i hus när någon är hemma.

– Det vanliga i de här ovanliga fallen är att de ger sig iväg så fort de blir påkomna.

Det var precis vad som hände. Personen sprang direkt därifrån. Flera patruller beordrades till platsen, däribland en hundpatrull som fick upp ett spår som ledde några kvarter till Kvinnebyvägen.

– Men där försvann spåren efter gärningspersonen. Då ligger det nära till hands att tro att det stått en bil där och väntat eller att eller inbrottstjuven blivit upphämtad.

Polisen är intresserad av iakttagelser från Hjulsbro under natten och tar tacksamt emot tips via telefon 114 14 eller via tipsformuläret på polisen.se.

– Larmet kom vid halv två. Det gick nog fort från brottsplatsen till Kvinnebyvägen, så om någon sett något där är vi intresserade. Vi är också intresserade av om någon sett en parkerad bil där innan halv två.

Stöldgodset blev en handväska innehållande identitetshandlingar, kreditkort och kontanter, men också bilnycklar tillhörande de boendes bilar. Bilarna har inte stulits. En utredning gällande stöld genom inbrott är upprättad och en teknisk undersökning av villan kommer att ske under onsdagen. Ingen person har skadats fysiskt vid inbrottet.

– Men det var säkert en oangenäm upplevelse.

Hur ska man agera om man råkar ut för ett inbrott när man är hemma?

– Det viktiga är att larma polisen. Tidigt. Det är som sagt väldigt ovanligt. I det här fallet gick man bara ner för att kontrollera ett ljud, det var inget uppsökande för konfrontation. Tjuva är ute efter värdesaker och inte våld. De lämnar helst så fort det går.