Partiet har under den gångna mandatperioden haft två kommunalråd – på delar av en kommunalrådstjänst – Rebecka Hovenberg och Birgitta Rydhagen. Nu försvinner det. Något som gruppledaren Rebecka Hovenberg tar lätt på.

– Det finns värre saker att förlora här i livet än den titeln, säger hon.

Hon poängterar att samarbetet med S är just ett valtekniskt samarbete med målet att få mer insyn och inflytande i nämnder och styrelser.

– Det innebär inte att vi har kommit överens om någon gemensam politik. Vi kommer att driva vår egen politik.

Däremot, påpekar hon, kan partiet i frågor man är överens med S om gå fram med gemensamt förslag.

Nästa vecka avslöjar MP vem som blir gruppledare i partiet och veckan efter är det val till styrelser och nämnder.

I och med samarbetet med S får MP platser – ordinarie eller ersättare – i nämnder och styrelser.

– Det gör att vi kommer att ha insyn i nämnderna och kan driva en bra oppositionspolitik utifrån den plattformen, säger Rebecka Hovenberg.

Hur troligt är det att någon annan än du blir gruppledare?

– Jag ska inte föregå omröstningen, men jag skulle bli förvånad med tanke på att medlemmarna placerade mig överst, jag fick många kryss och upplever att jag har ett stort stöd i partiet.

Helt lottlös går nu inte MP in i det valtekniska samarbetet. Möjligen som ett litet plåster på såren för utebliven kommunalrådspost har MP fått vice ordförandeposten i Tekniska verkens bolagsstyrelse.

Du är ordförande nu, är du självskriven till den posten?

– Det vill jag inte spekulera i nu. Men jag har tyckt mycket om att arbeta med Tekniska verken. Det är ett fantastiskt bolag och jag har verkligen trivts i rollen som ordförande.