Lastbilar och grävmaskiner jobbar för fullt bredvid Ekängsskolan. Till våren kommer en ny konstgräsplan att ligga där, förhoppningsvis står den färdig i april.

Den nya konstgräsplanen för fotboll är en av Sveriges första av sitt slag. När kommunen bestämde sig för att anlägga just en sådan fanns bara en annan stor fotbollsplan som den i Göteborg.

– Någon måste gå först och våga. Många vill satsa på något nytt, men vågar inte riktigt. Det finns kommuner som inte lagt några konstgräsplaner på flera år av rädsla att göra fel, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Artikelbild

| Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP) och Rebecka Hovenberg (MP) är nöjda med miljöaspekterna på den nya planen.

Det speciella med konstgräsplanen är att det inte kommer finnas några gummigranulater, mikroplaster, på planen. Alltså inga små svarta plastprickar som lätt sprider sig till ställen där de inte hör hemma. Istället kommer det att strös ut ett lager sand på planen som lägger sig mellan konstgrässtråna som utfyllnad. För att planen inte ska bli för hård används även extra "padding" under, vilket ger en dämpande effekt.

– På vanliga konstgräsplaner kan man få med mikrogranulaterna i kläderna och skorna. Men det blir också problem på vintern när man plogar, då åker mycket granulat med, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth.

Budgeten för bygget sattes till 7,5 miljon kronor. Från början var kommunen rädd att det skulle bli dyrare än en vanlig konstgräsplan, men nu ser det ut att landa på ungefär samma kostnad. Underhållet kommer förhoppningsvis även att bli mindre då man inte behöver fylla på granulat, vilket görs kontinuerligt på vanliga konstgräsplaner.

Tekniken med sand som utfyllnad används redan i i Sverige i dag när konstgräs används på till exempel lekplatser och multisportarenor på skolor. Utomlands används också tekniken redan på fotbollsplaner.