Mellan 21 och midnatt kan unga samlas i Skäggetorpshallen för att spela fotboll. Det är bara ett av fotbollsklubben FC Ortens engagemang, och nu är de nominerade till Östgötapriset.

– Det är fantastiskt roligt att vara nominerade, det är en otrolig ära. Det är många andra fina personer som är nominerade också, säger Anton Juholt, som grundade FC orten tillsammans med Hamma Mohammedian.

Östgötapriset delas ut av Länsförsäkringar Östgöta och syftet är att lyfta och stötta hållbara initiativ som bidrar till ökad trygghet och gemenskap. Det är precis vad FC Orten är till för, att skapa en trygg plats för unga, motverka segregation och förhindra utanförskap.

– Vi vill forma lokala förebilder som strävar efter att göra samhället bättre. Vi har aktiviteter varje dag. Förr hade vi bara nattfotboll på lördagskvällar men sedan insåg vi att det inte leder någonvart. Det drar ner brottsligheten på lördagskvällar men det är en punktinsats. Vi vill ändra strukturellt och då måste vi få med alla, säger Anton Juholt.

Därför har de förutom nattfotbollen bland annat vuxenmotion, ett knattelag för tjejer och tävlingsverksamhet.

I helgen skedde en skottlossning i Skäggetorp. En man i 25-årsåldern skadades svårt och fördes till sjukhus. Sju personer greps av polis, varav en är anhållen.

– Det är givetvis jättetråkigt och jag hoppas att den skadade personen tillfrisknar.

Kan fotboll bidra till färre skottlossningar?

– En alternativ sysselsättning kan absolut göra det. Det behöver inte vara fotboll. Det bästa hade varit om det fanns flera organisationer som konkurrerade. Någon som anordnar basket till exempel. För nu blir det så att gillar man inte fotboll så finns det inga alternativ, säger Anton Juholt.

Om FC Orten vinner Östgötapriset och prissumman på 175 000 kronor ska pengarna gå direkt in i verksamheten.

– Nästa stora steg är att ta in någon som kan ha ett övergripande ansvar, någon avlönad. Nu jobbar vi alla ideellt. Förutom det skulle pengarna gå till hyror och liknande, vi har stora utgifter och tar ingen avgift av våra medlemmar, säger Anton Juholt.

En eller flera vinnare utses av Länsförsäkringars jury och presenteras 26 september i Norrköping.