En jetmotor av konservburkar, ett unikt kombinationslås och avgasernas påverkan på odlingar längs vägkanten. Kreativiteten flödade under stipendieutdelningen på Cleantech Park i Linköping.

Ett av de mer framstående projekten stod Nikita Zozoulenko från Linköping för. Han fick ta emot 4 000 kronor för sin forskning inom maskininlärning och sin matematiska modell för ansiktsigenkänning i folkmassor.

– Det startade som ett gymnasiearbete, men utvecklades senare till ett större projekt där jag gjorde ansiktsigenkänning i realtid.

Artikelbild

| Östsvenska Handelskammaren delade ut stipendier till lovande gymnasieelever i länet.

På kort tid lyckades han uppnå bättre resultat än många forskare inom området.

Vad är unikt med din modell?

– Jag ville ha en metod som var mer noggrann och kunde fungera i stora folkmassor. Tanken är att man ska kunna sätta upp en kamera på en flygplats, eller på ett öppet område, och i realtid läsa in tusentals ansikten i en enda bild. Det kan användas både för rikets säkerhet och inom mer enkla användningsområden.

Den unge Linköpingsforskaren har även tävlat i världens största vetenskapstävling för unga – Intel International Science and Engineering Fair. Bland deltagarna, som kom från 80 länder, tog Nikita hem tre priser.

Är det här något du vill jobba med i framtiden?

– Jag tycker att det är häftigt med artificiell intelligens (AI). Jag vill förstå vad som gör en maskin smart och om en maskin någonsin kan uppnå medvetande.

Tror du att den kan det?

– Inte som det ser ut nu, men kanske om 150 år. Det är därför jag vill forska inom området.