Första etappen av byggplanerna på Tornetområdet har nu startat Om drygt ett år flyttar Rikspolisstyrelsens lönekontor in i de nybyggda lokalerna utmed Tornbyvägen.

Ännu så länge arbetar man med grunden och rektangulära betongfundament sticker upp här och där ur sanden som markerar var huskropparna ska byggas. Det blir två hus med tre våningar kontor och butiker i bottenplanet. Den sammanlagda hyresytan blir 3 800 kvadratmeter, nästan en tredjedel av hela Tornetprojektet.

Fem minuters gångavstånd
Artikelbild

Det är den första delen av Tornetprojektet som byggs nu, det vill säga den huskropp som ligger närmast betraktaren på bilden. Höghuset i bakgrunden ingår i nästa byggetapp. Vyn är ritad inifrån Tornetområdet och motstående fasad på det hus som byggs vetter mot Tornbyvägen. Bild: ERSKINE & TOVATT

-- Vi börjar troligen bygga resten, där tjugovåningshuset ingår, nästa år, säger Gunnar Sundbaum, den drivande kraften i projektet.

I december nästa år flyttar Rikspolisstyrelsen sitt lönekontor till Linköping och in i de nya lokalerna där 120 personer ska arbeta. Verksamheten finns i Stockholm i dag och man satte som villkor att det skulle var högst fem minuters gångavstånd till resecentrum för att acceptera de nya lokalerna.

-- Så blir det också. Kommunen har lovat att öppna upp utmed järnvägen så att man ska kunna gå från pendeltåget och hit, säger Gunnar Sundbaum där han står på byggarbetsplatsen vid den tänkta entrén mot Tornetområdet.

Tre i samma projekt

Ett bygg- och förvaltningsbolag, Byggutveckling Svenska AB, med tre intressenter har bildats för att samarbeta om byggprojektet. Det tre är Sundbaum Fastighetsförvaltning AB och Stångåstaden AB, som äger 25 procent vardera, samt Peab som också står för den faktiska byggverksamheten och resterande femtio procent av ägandet. Hela bygget är kostnadsberäknat till mellan 60 och 65 miljoner kronor. Den numera bortgångne arkitekten Ralph Erskine har medverkat vid ritandet av husen som får en delvis träklädd fasad och färgade skivor på andra partier.

I fönstren ska ett inbyggt stålnät stå för solskyddet och, hoppas man, också för ett spännande ljusspel på utsidan.

Bild: ERSKINE & TOVATT