Nu byter skolflygplanet T-X namn

Saabs och Boeings skolflygplan har hittills kallats för T-X. Men nu står det klart att flygplanet i fortsättningen kommer att kallas Red Hawk.

Skolflygplanet har utvecklats av svenska Saab och amerikanska Boeing. Nu ska det heta Red Hawk.

Skolflygplanet har utvecklats av svenska Saab och amerikanska Boeing. Nu ska det heta Red Hawk.

Foto: Boeing

Linköpings kommun2019-09-17 09:37

I september förra året tog Saab och Boeing hem en beställning på 351 skolflygplan till det amerikanska flygvapnet. Ordern är värd drygt 80 miljarder kronor – varav Saabs andel tros uppgå till cirka 25 miljarder kronor. 

På måndagen tillkännagav Matthew Donovan, minister med ansvar för det amerikanska flygvapnet, att det nya skolflygplanet, som hittills kallats för T-X, i fortsättningen ska heta T-7A Red Hawk. 

Namnet är en hyllning till en enhet inom det amerikanska flygvapnet, Tuskegee Airmen, som deltog i andra världskriget. Det var den första enheten inom flygvapnet som bestod av afro-amerikanska piloter, rapporterar ABC News. 

De amerikanska skolflygplanen kommer att få ett speciellt utseende – flygplanets två stjärtfenor ska målas i rött. 

Amerikanska medier rapporterar att de förta skolflygplanen kommer att levereras till flygbasen i Randolph i Texas år 2023. Planet ersätter det nuvarande skolflygplanet T-38C.   

– Det är en stor bedrift för Saabs och Boeings partnerskap och för vårt gemensamma team. Nu ser jag fram emot att leverera det första skolflygplanet till det amerikanska flygvapnet, sade Saabs vd, Håkan Buskhe i en kommentar när det blev känt att Saab och Boeing tagit hem affären. 

Saab står i begrepp att öppna en ny fabrik i West Lafayette i delstaten Indiana. Företaget räknar med att fabriken kommer ha cirka 300 anställda. 

Saab och Boeing har som mål att sälja 2 000 skolflygplan världen över. 

Här är nya utseendet på Saab och Boeings skolflygplan T-X som från och med nu kallas för Red Hawk.
Här är nya utseendet på Saab och Boeings skolflygplan T-X som från och med nu kallas för Red Hawk.
Karta: Saab AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!