Hon har gått till vallokalen i nya kulturhuset Agora i Skäggetorp. Och hon tycker att det är smidigt att ta vägen förbi några dagar i förväg.

– Ja, jag har varit och sjungit i kör och nu passar jag på att rösta. Jag tycker att är viktigt. Om man röstar kan man inte klaga i efterhand. Då har jag gjort vad jag kan göra, säger hon.

Nytt för det här valet är att valsedlarna ligger skyddade från insyn.

Artikelbild

| Kerstin Sivebrand, bibliotekarie i Skäggetorp och allaktivitetshuset Agora, välkomnar väljare att söka information i bibliotekets datorer.

– Nu slipper man att visa vilka valsedlar man väljer, säger röstmottagaren Medo Maneteheren,

Tillsammans med Anders Bergin och Bengt Karlsson står han och tar emot väljare. De har fört lite enkel statistik över röstmottagandet sedan vallokalen öppnade den 8 maj.

– Det är ingen rusch. Ungefär 30 personer om dagen. Men vi har väldigt trevliga möten med väljarna, säger Anders Bergin.

Vid förra EU-valet, 2014, röstade 38 procent av nära 6 200 personer röstberättigade personer i Skäggetorp. Det är 38 procent och något under det nationella valdeltagandet på drygt 51 procent.

Artikelbild

| Anders Bergin och Medo Maneteheren tar emot förtidsröster i EU-valet i allaktivitivtetshuset Agora i Skäggetorp i Linköping.

Många besökare vill ha information om vad de politiska partierna står för.

– Men vi kan inte ge dem någon information. Vi råder dem att göra olika valkompasser på nätet i stället, säger Bengt Karlsson.

LÄS MER: Se TT:s valkompass på corren.se

Bibliotekarien Kerstin Sivebrand kilar förbi med ett friskt leende och ett bra förslag:

– Vi kan visa nyfikna väljare hur de kan hitta information på bibliotekets datorer! säger hon.

Valdagen är söndag 26 maj. Då är de flesta förtidsröstningslokaler stängda. På röstkorten står det vilken vallokal man tillhör.