Det ska byggas bostäder, ny simhall och skola där det en gång i tiden spelades allsvensk fotboll i Linköping och där stadens friidrottare sprang och hoppade mot nya rekord.

Kjell Jansson, ägare till Jansson Entreprenad AB, ser på jobbet med lite blandade känslor.

– Det är ju en klassisk byggnad som vi river. Det känns sådär.

Artikelbild

| Nu rivs klassiska Folkungavallen och den stora betongläktaren med omklädningsrum och sanitära utrymmen längst ned i byggnaden.

– Men å andra sidan kommer det att bli väldigt fint när bostadshusen och simhallen är på plats.

Tre grävskopor med jättelika stålkäftar tuggar och knackar sönder betongläktaren bit för bit. Men det görs med kirurgisk precision där plåtdetaljer, armeringsjärn och trädetaljer separeras och läggs i olika högar med stor försiktighet.

Bakom spakarna sitter Johan Persson, Nick Karlsson och Christoffer Mattsson.

– De är verkligen skickliga, säger Kjell när han står och tittar på när sektion efter sektion av läktaren smulas sönder.

Artikelbild

| Kjell Jansson på plats på Folkungavallen.

Betongen återanvänds och omvandlas till fyllnadsmaterial, trävirket flisas och hamnar så småningom i fjärrvärmeverket och stål och plåtdetaljerna kommer att smältas ned.

– Omkring 98 procent av allt material tas omhand. På så vis kan man ju säga att Folkungavallen lever vidare, skrattar Kjell och berättar att flera stora projekt står på tur för hans företag.

Artikelbild

| Klassisk glasskiosk som kommer att bevaras.

– Så fort dragningen av Ostlänken blir klar kommer vi att fortsätta på Industrigatan. Vi river och andra bygger nytt. Det är så det ser ut i vår bransch.

Arbetet på Folkungavallen (stod färdig redan 1919) inleddes för en vecka sedan och kommer att vara klart om en månad, ungefär.

Artikelbild

| Stålkäftar tuggar och knackar sönder betongläktaren.

Den klassiska entrén och glasskiosken kommer att bevaras.

pelle.johansson@ostgotamedia.se