Vid en presskonferens på polishuset, som börjar klockan 11.00 på tisdagen, kommer kammaråklagare Helene Gestrin, utredningsledaren Gunilla Broman samt biträdande utredningsledaren Patrik Sjögren att berätta om den omfattande utredning som nu har lett fram till att en 24-årig man åtalas för två fall av mord samt bedrägeri.

Den tidigare ostraffade 24-åringen från Mullsjö har suttit häktad med restriktioner sedan den 18 september – och har konsekvent nekat till brott. Han har förhörts sammanlagt fjorton gånger och då bland annat fått frågor om hur det kommer sig att hans dna har säkrats på brottsplatsen.

Så vitt känt hade inte 24-åringen någon koppling till den 62-årig kvinna och hennes 70-årige man som den 12 juni förra året hittades mördade i sitt hus utanför Mantorp. Åklagaren anser sig kunna bevisa att 24-åringen tog ut pengar i en bankomat i Borensberg med hjälp av parets bankkort. Han kommer därför även att åtalas för bedrägeri.

Artikelbild

| Brottsplats. En 62-årig kvinna och hennes 70-årige man hittades mördade den 12 juni förra året. Polis och åklagare tror dock att morden skedde redan den 11 juni.

Polis och åklagare har under utredningstiden varit synnerligen förtegna. Under tisdagens presskonferens kommer dock – förhoppningsvis – en rad obesvarade frågor att få sina svar: Vilket eventuellt motiv hade gärningsmannen? Var han ensam eller hade han medhjälpare? Var dådet planerat eller skedde det slumpmässigt? Vilka bevis har åklagaren mot 24-åringen?

Rättegången mot 24-åringen är planerad att börja i Linköpings tingsrätt den 27 februari. Preliminärt kommer rättegången att pågå under sju förhandlingsdagar.

En fråga som möjligen kommer att aktualiseras under rättegången är 24-åringens psykiska hälsa. Det är först om tingsrätten skulle komma m fram till att han är skyldig som det kan bli aktuellt att låta honom genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. En sådan utredning är avgörande för om en gärningsman ska dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

Fotnot: Följ direktrapporteringen och livesändningen från presskonferensen på Corren.se. Presskonferensen börjar klockan 11.00 på tisdagen.