I nio år har Yavor Marinov och hans hustru livnärt sig på tillfälliga jordbruksarbeten i Europa. Eftersom det inte finns några jobb hemma i Bulgarien så har de skördat vitlök i Spaninen, odlat tomater i Italien och plockat oliver i Grekland. Pengarna har de tagit med sig hem till Varshec där deras två barn, tre och sju år gamla, bor tillsammans med farfar och farmor.

Men nu har krisen i sydeuropa gjort att de inte längre kan få några jordbuksjobb. Så i år reste Yavor och hans hustru längre bort än någonsin tidigare - till Sverige.

– Vi kom hit i februari och insåg snart att det var svårt att hitta arbete. Så vi hade inget annat val än att börja tigga, berättar Yavor.

Artikelbild

Medan Yavor och hans hustru tiggde i Norrköping och Linköping hade Karin Lorin ett annat problem. Hon driver Boställets vedugnsbageri och har vid sidan av det en liten sparrisodling.

– Växtsäsongen började tidigt i år och jag såg hur ogräset tog fart. Men jag har fullt upp med bageriet och har inte tid att rensa.

Via en god vän hade hon hört om EU-migranterna som letar jobb men ofta inte hittar någon annan lösning än att tigga. Hon bestämde sig för att erbjuda några av dem arbete som timanställda jordbruksarbetare. Det var inget problem att hitta någon som ville jobba, tvärtom, de första som fick frågan ställde upp bums.

Det krävdes lite byråkrati. EU-migranterna behövde samodningsnummer från Skatteverket för att få jobba. Men några veckor senare hade Karin Lorin tre timanställda från Rumänien och Bulgarien som noggrant rensade hennes sparrisodling.

Artikelbild

– De är jätteduktiga och noggranna. Vi kommunicerar med teckenspråk och några engelska ord, och det fungerar bra, berättar Karin.

När vi kommer på besök har en av de tre återvänt till sitt hemland, och de andra får jobb när det finns behov av dem på gården. Den här dagen är det bara Yavor som arbetar i de långa raderna av sparris. Han får 90 kronor i timmen för arbetet och är mycket nöjd med det.

– Jag är jätteglad för att jag har fått jobb. Här är det lätt att arbeta, inte som på vitlöksodlingarna i Spanien där det kan vara 50 grader varmt, säger han.

När Yavor och hans hustru inte har något jobb så tigger de. För att spara pengar sover de tillsammans med tre andra personer i en bil på en parkering i Linköping. De är föräldrar och har bara ett mål: Att komma hem med så mycket pengar att barnen kan äta sig mätta och få lite bättre kläder.

– Vi stannar här i Sverige så länge vi har möjlighet att jobba, säger Yavor.