Alla vet väl att det är nyttigt att röra på sig. Men vad händer i kroppen när vi ägnar oss åt fysisk aktivitet? Det ska länets alla femåringar få lära sig när bästisarna Saga och Samir tar med dem på äventyr i en bok som blandar klassisk saga med fakta om blodomloppet, musklerna och skelettet.

– Det här är ett enkelt sätt för barnen att lära sig mer om alla kroppsdelar och hur bra det är att röra på sig, säger Ki Danielsson, BVC-sköterska på Trädgårdstorgets barnavårdscentral i Linköping.

”Den fiffiga kroppen och finurliga knoppen” kommer att delas ut som avslutning på femårskontrollen och är ett samarbete mellan organisationen Generation Pep, BVC och landets regioner/landsting.

– Vi pratar mycket om hälsa, kost och hur olika vanor påverkar barnet. Jag tror att den här boken kan uppmärksamma föräldrar på att rörelse är viktigt även för små barn. Det är många som låter barnen sitta kvar i vagnen i stället för att gå, springa och cykla, säger Ki Danielsson.

På BVC kan man se att barnen har blivit allt mer stillasittande i takt med att skärmtiden har ökat.

– Så är det definitivt. Många föräldrar har svårt med gränssättningarna för paddor och tycker ibland att det är lättare när en läkare eller sköterska pratar med barnen i stället, säger Ki Danielsson.

Hon hoppas att ett sånt här initiativ kan få upp ögonen för ett nytt beteende.

– Det tillhör barnens natur att leka och springa. Målet är att boken ska ge barnen glädje och samtidigt öka föräldrarnas medvetenhet.