– Så här mycket snö har vi inte haft de senaste tre–fyra åren, säger Jonathan Bexell som var ute med pistmaskinen och gjorde i ordning backen innan invigningen.

Snö att fylla nerfarterna med kan produceras från minus två grader tills alla backarna är fyllda. En gällande vattendom säkerställer tillgången om bara kylan finns. Till den här säsongen startades ett nytt projekt där snö sparades och täcktes med bark. Snön höll sig sen, utan att smälta bort och 7 december kunde teknikbacken öppnas med den gamla snön som underlag.

– En svårighet vi märkt är att gästerna inte tror det går att åka här när det inte finns snö i naturen, fortsätter Jonathan och berättar att backarna främst besöks av gäster från Linköping, Kalmar, Oskarshamn och Vimmerby.

Artikelbild

| Riktig vinter. Så här mycket snö har det inte variti Tolvmannabacken de senaste åren enligt Jonathan Bexell

– Vi vet också att det krävs vidareutveckling här med nya snösystem framöver.

Vid hoppen i backen möter vi Alfred Lundgren som tycker att året säsong i Kisa varit riktigt bra.

– Den är bäst just nu i Östergötland.

Han har åkt bräda i 20 år. Det är friheten och att hitta på nya saker som lockar.

Artikelbild

Liv och lust. "Det har varit väldigt mycket besökare i backen under februari", säger Jonathan Bexell

Nytt för året i Kisabacken är "Parken": Den har Alfred Lundgren varit med och planerat tillsammans med Erik Almlöf Ljungberg. Tillsammans har de startat en förening med syfte bygga hinder som alla, små som stora, kan åka i och ha kul.

– Adrenalinkickar får man av hopp och det är fritt att kunna åka som man vill och inte bara slalom, säger Erik Almlöf Ljungberg.