– Tyvärr förekommer aktiviteter som eleverna själva anordnar utanför skoltid och de jobbar vi intensivt emot, säger Åsa Ridne, skolchef vid utbildningskontoret i Linköpings kommun.

För två år sedan inledde kommunens bildningsnämnd ett arbete för att motverka de alkoholromantiserande nollningsfesterna och förändra elevers attityder och förväntningar inför skolstarten. En femårig handlingsplan och den alkoholfria insparksfesten "Slaget om Linköping" skapades.

– Också friskolorna är inkluderade. Vi ser att arbetet har gett resultat men att det finns mycket kvar att göra. Vi har kommit en bit på väg - men vi är absolut inte nöjda, säger Ridne.

Artikelbild

| Att i samband med skolstarten dricka alkohol och utsätta nya elever för mobbing och elakheter har en lång tradition på gymnasieskolorna i Linköping.

LÄS MER: Alkoholfri nollning prisas av IQ

Förra året hade "Slaget om Linköping" premiär och fredagen den 24 augusti är det dags igen. Kommunens ungdomsombud Anjelica Johansson ser ljust på den alternativa nollningen och enligt henne har bildningsnämnden signalerat att de vill fortsätta med eventet även kommande år.

– Insparken har handlat mycket om kränkningar, äggkastning och att man är negativ emot andra skolor. Det har varit mycket alkohol och en del droger också, och mycket bråk. Linköping har under många år haft problem under insparken och det vill vi ändra på, säger hon.

I år blir det fyrkamp, konsert och dj samt tydliga start- och sluttider så att föräldrarna kan ha bättre koll på när ungdomarna ska vara hemma igen.

– Målet är att skolstarten ska vara en positiv upplevelse och att ingen elev ska känna oro innan - utan tvärtom se fram emot det här, säger Åsa Ridne.