Nya företag får utbilda vuxna i Linköping

Studenter i vuxenutbildning får fler utförare att välja på, och utbildningar kan snabbare ställas om efter arbetsmarknadens behov.

Vuxenstuderande ska hafler utförare att välja mellan, tycker bildningsnämndens ledande politiker Åsa Wennergren (L).

Vuxenstuderande ska hafler utförare att välja mellan, tycker bildningsnämndens ledande politiker Åsa Wennergren (L).

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Linköpings kommun2019-10-17 15:30

– Förändringen ger större valfrihet för studenterna på vuxenutbildningen och mindre osäkerhet för utförarna, säger Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden.

Bildningsnämnden har satt upp kriterier som måste uppfyllas av alla som vill bedriva vuxenutbildning i Linköping. Utbildare får ansöka om att få starta utbildning och de som håller måttet blir auktoriserade enligt kommunens krav.

På nämndens sammanträde på tisdagen beslutades att auktorisera tio utförare, av totalt 14 som sökt.

Kommunen slutar härmed att göra upphandlingar om vuxenutbildningen. Den utförare som får auktorisation får fortsätta sitt uppdrag så länge kraven uppfylls och så länge som vuxenstudenter väljer utbildaren, beskriver Åsa Wennergren.

–  Tidigare när vi har upphandlat har det inneburit osäkerhet för utförarna under det sista året av avtalet när de inte vetat om de ska få fortsätta sin verksamhet, säger hon.

När kommunen inte längre är bunden av upphandlade avtal blir det också lättare att löpande ändra i kraven och forma om utbildningar efter arbetsmarknadens behov, enligt Åsa Wennergren.

De nya auktoriserade vuxenutbildarna är AB Sveriges Institute af Lärande, Astar AB, Consensum Lund AB, Forsman och Nydahl, Hermods AB, Information och Kompetens AB, Jensen Education School AB, Kompetensutvecklingsinstitutet Sverige AB, Medlearn AB och NTI-skolan AB.

Kommunen kommer själv att fortsätta att bedriva en del vuxenutbildningen på Anders Ljungstedts gymnasium och Birgittaskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!