– Jag föddes nog inte som företagare, men jag blev företagsam i väldigt tidigt ålder, säger han.

Nu hjälper han sin faster att öppna en ny restaurang i Ikanohuset. Egentligen skulle han ha varit på resa i oktober och november, men när ett projekt dyker upp så kan inte Johannes motstå utmaningen.

Han beskriver sig som rastlös och med en arbetsdag på upp emot 18 timmar förstår jag honom.

Artikelbild

| På topp. Johannes Soner är Linköpings okrönte krogkung. Men inget kommer gratis. En arbetsdag på 18 timmar är inget ovanligt i Soners värld.

Men vägen till Linköpings krogkung började i Köping för 40 år sedan.

– Mina föräldrar växte upp i lantbrukarfamiljer i sydöstra Turkiet, men de hade jobbat ett par år i Europa i samband med den stora arbetskraftsinsamlingen. Efter Köping bodde vi i Eslöv och så småningom hamnade vi i Motala. Jag tror att det var min farbrors fru (som kom från Motala) som hade en del att göra med flytten.

Johannes gick i Södra skolan och spelade fotboll i Motala AIF. Sedan väntade Platenskolan, men gymnasiet var inte hans grej.

– Jag hoppade av.

Sommarjobb var inget problem för Johannes. På pappans restaurang i Baltzarhuset vid Stora torget i Motala fanns det alltid plats för honom. Men som avhoppad student sökte sig Johannes till Linköping som 16-åring. Där hade släkten övertagit restaurangen på Stora hotellet.

– Jag var lärling och fick lära mig allt från grunden – igen.

På Storan öppnades på 1990-talet ölbaren Benny Hill och de drev även nattklubben Regina. Men för att Johannes skulle kunna avancera sändes han till en restaurangskola i Wien.

– Skolor och jag hör inte ihop. Jag var nog inte så motiverad i början, men jag bestämde mig för att studera hårt.

Det gav resultat. Snart började Storan byggas om när Johannes kommit tillbaka till Linköping. Köket, där gamla Casino låg, var först på tur, Verandan restaurerades och tolv år senare stod en ny ölbar med matservering klar: Malt & Humle.

– Casino finns kvar i Linköpingsbornas sinne. Vi har sparat skylten.

Snart fanns det nya projekt runt Stora torget.

Först en uteservering utanför Storan, sen en restaurang på Apotekaregatan, en i källaren på Storan och nu senast två restauranger i det gamla rådhuset.

Visionen om sin andra restaurang fick Johannes när han var på en resa i Argentina: en köttrestaurang i Linköping.

Från idé till färdig restaurang går det väldigt fort i Johannes värld. Snart stod Johannes Kök och Innergården klara på Apotekaregtan.

Genom ett samarbete med hyresvärden, Vasaparken, kunde Johannes sedan öppna ”1854” och nu senast Taket.

– Italiensk matkultur på nedervåningen och hamburgare och cocktails på övervåningen, sammanfattar han.

– Det har gått fort, erkänner han. Men idéerna fortsätter att komma.

– Det blir en systerrestaurang till Johannes kök med en tunnel i kvarteret. Men det finns en del byråkratiska problem att lösa.

Johannes har rest mycket, men det finns en resa som han gjorde för fyra år sedan som han minns speciellt. Resan gick till sydöstra Turkiet varifrån hans släkt emigrerat.

– Jag såg huset där farfar föddes. Mycket av den syrianska kulturen förklarades för mig, hur seder kommit till, varför traditioner förs vidare. Jag blev en del av historien.

I dag har Johannes cirka 120 anställda. Att få tag på kompetent folk är ett stort problem.

– Jag har stört mig lite på det. Jag söker människor via olika medier och det är inte alltid man vänder sig till Arbetsförmedlingen. De är en väldigt bra samarbetspartner, men det är inte alltid det finns den kompetens vi söker. Därför har vi börjat att rekrytera folk som vi lär upp från grunden och ger dem en bra utbildning på plats.

För att få kompetent folk startade Johannes en barskola för några år sedan. Siffrorna säger det mesta:

– 100 sökte, tio klarade proven och två anställdes.

Men han förstår de unga personer som söker sig till andra branscher.

– De måste förverkliga sina drömmar.

För sitt jobb har Johannes blivit belönad: 2014 blev han utnämnd till Linköpings näringslivsdiamant, Johannes kök har utnämnts till en av Sveriges bästa köttkrogar och hans ansikte finns i Linköpings Hall of Fame.

– Jag har inte varit uppe och tittat på mitt eget porträtt.

Hur är konkurrensen i restaurangbranschen?

– Jag ser inte barerna på Ågatan som konkurrenter, de är kollegor. Ska vi öka Linköpings anseende behöver vi samarbeta. Mat och dryck är en viktig del när Linköping ska utvecklas som eventstad.

Om Johannes är Linköpings krogkung så kan han få konkurrens av den sonerska släkten. Farbror Josef har länge varit ledande i Motalas restaurangbransch – nu har han köpt restaurangen på Strandgatan 2. I Linköping och i Norrköping finns kusinen Fadi som driver tre restauranger.

– Men farbror Josef brukar fråga mig om Linköpingspubliken, säger Johannes och skrattar.

Syrianer och egna företag verkar vara en bra kombination?

– Jag tror att det är en tradition. Många vill driva sina företag. Att vara egenföretagare är inget jobb, det är en livsstil.

Hur det blir med resan till Australien i samband med 40-årsdagen vet vi inte. Det kan ju dyka upp ett nytt projekt.