Begagnade spadar och verktyg. Återvunnet byggmaterial. Att arbeta hårt tillsammans, i en inkluderande social gemenskap. Olle Elfvin och Jakob Hedvall drömmer om att göra Folkträdgården till både livsstil och inkomstkälla.

– I förhållande till allt vi vill göra, så känns det som att vi inte kommer någon vart. Gemensamt för mig och Olle är att vi gapar efter mycket, säger Jakob Hedvall. Jag är den som bromsar och tänker efter, och kanske funderar en gång för mycket, medan Olle provar och sedan tänker efter!

De två vännerna är grundarna till föreningen Idéalen, som är en plattform för gratis och ekologiskt och socialt hållbara aktiviteter som alla kan delta i.

Artikelbild

| "Vi har verkligen hittat det fina med odling, där vi kan förena målen med ekologisk odling med social inkludering och gemenskap", säger Jakob Hedvall t h.

I fjol hyrde de en odlingsyta på 80 kvadratmeter i ett odlingsområde i Vallastaden. Men i år satsar de större, med kollektivodlingen Folket, där tio hushåll tillsammans odlar på en 700 kvadratmeter stor yta, och ett pilotprojekt i grönsaksförsäljning på 1100 kvadratmeter.

– Och det är mer än nog för ett par år framåt. Vi har ungefär en tredjedels hektar, men kommer att bruka ungefär två tredjedelar av den i år, säger Olle Elfvin.

Odlingsplätten, som ligger längs Lambohovsleden, arrenderas av kommunen.

– Kommunen har varit jättestöttande och vi får ett jätteschysst pris, säger Jakob Hedvall.

Artikelbild

| "Vi välkomnar alltid folk att komma hit, vara med i arbetet och hänga!", säger killarna.

Han arbetar 75 procent på Stadsmissionen, och 25 procent med Folkträdgården.

– Vi har verkligen hittat det fina med odling, där vi kan förena målen med ekologisk odling med social inkludering och gemenskap, säger han.

Artikelbild

| Från en trerummare till storleken av en fotbollsplan. Nu satsar Jakob Hedvall och Olle Elfvin på sitt ekologiskt och socialt hållbara odlingsprojekt.

Olle Elfvin studerar småskalig ekologisk odling på distans vid Färnebo folkhögskola, och har försäljningen av ekogrönsakerna som skolprojekt.

– Jag har aldrig odlat på en så här stor yta förut och har varit tydlig med att jag inte kan garantera nivå på skörden. Annat som kan påverka är djur ovan och under mark, så vi sätter upp ett viltstängsel just nu, säger han.

Artikelbild

| De två vännerna är grundarna till föreningen Idéalen, som är en plattform för gratis och ekologiskt och socialt hållbara aktiviteter som alla kan delta i.

Viltstängslet är, naturligtvis, begagnat.

– Vi tänker resurssnålt. Vi har typ inga pengar i föreningen och vill inte heller köpa så mycket nytt. Vi försöker kräma ur de resurser som finns redan. Staketet har vi fått skänkt, mot att vi plockade ned det, av en mångsysslare nere i Kinda. Det tog tre dagar att plocka ned, men annars hade det kostat kanske 15 000 kronor, säger Jakob Hedvall.

Artikelbild

| Odlingsplätten, som ligger längs Lambohovsleden, arrenderas av kommunen för ett "jätteschysst pris".

Den som är nyfiken på Folkträdgården är välkommen att besöka.

– Vi välkomnar alltid folk att komma hit, vara med i arbetet och hänga!