Hur länge den blir avspärrad avgörs dels av polisens behov, dels behovet av att säkra de husfasader som vetter ut mot gatan. Arbetet med att sätta träskivor för de trasiga fönstren fortsatte under måndagen, det handlar om en bra bit över hundra krossade rutor.

– Vi kan tyvärr inte svara på hur länge den ska vara avstängd, det beror på att Ådalagatan är en brottsplats än så länge, säger Anna Wallroth, trafikingenjör vid Linköpings kommun.

Polisen har inte kunnat ge något besked om hur länge deras undersökningar ska pågå. Stångåstaden har fortfarande inte fått komma in i de värst skadade husen och det är fortfarande oklart hur länge lägenheterna kommer att vara obeboeliga.

Artikelbild

| Måndag förmiddag. Hamngatan är fortfarande avspärrad.

Samtidigt rasar det in skadeanmälningar hos försäkringsbolagen. Länsförsäkringar som har ungefär 75 procent av marknaden för hemförsäkringar har fått över 100 hittills.

– Nu vid 14:30 har vi fått ungefär 120 skadeanmälningar och samtidigt är det många som inte varit inne i sina lägenheter så de har ju ingen aning om hur det ser ut, säger Sophia Nygren, skadechef på Länsförsäkringar Östgöta.

Dessa anmälningar handlar enbart om det som varje boende drabbats av inne i sin lägenhet.

– Men vi har också en av bostadsrättsföreningarna försäkrade, dessutom har vi skadade fordon som är försäkrade hos oss, säger Sophia Nygren.

Artikelbild

| Måndag förmiddag. Hamngatan är fortfarande avspärrad.

Det flesta husen som skadades, och framför allt det som skadades mest, ägs av det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden.