En skulle kunna tro, eller i alla fall hoppas, att vi i Linköping 2018 är öppna och inkluderande, oavsett om en klär sig de vanliga könsrollerna, eller har hittat en annan kostym som passar bättre.

– Det skulle vara kul att göra en kväll då alla kan känna sig trygga och bekväma. På de flesta klubbar som finns är det väldigt hetronormativt och det känns inte alltid så tryggt i de miljöerna. Man vet inte vilka man stöter på eller om man kan vara hundra procent öppen med den man är. Så det behövs för att skapa en miljö där vi bara kan slappna av, ha kul, hänga med trevliga människor och dansa, säger Assaad som ligger i startgroparna för att öppna Linköpings enda queerklubb.

Under parollen - av queer för queer vill Assaad skapa en fristad för Linköpings hbtq-rörelse. Men självklart är alla välkomna.

Artikelbild

| The Crypt. I den mörka murriga källarlokalen vill Assaad skapa en trygg klubbmiljö för hbtq+ i Linköping.

– Syftet är inte att det ska bli någon form av egen grupp som ska få komma. Men man vill ju inte att ens klubb, eller identitet, ska vara någon slags exotifiering eller cirkus, utan alla ska vara medvetna om att det är ett öppet klimat på det här eventet.

Assaad som är född och uppvuxen i Stockholm vill gärna ta med en känsla av huvudstadens klubbliv med gott om Q från hbtq+.

– Jag trycker på att detta är en klubbkväll av queerpersoner för queerpersoner. Så detta ska vara en plattform för queer-dj;s att få spela och jag vill också kunna släppa fram queerkonst och annat kreativt skapande.

Assaad erkänner att han hade egna fördomar om Linköping.

Artikelbild

| Allmän begäran. Många av Assaads vänner ville ha en queerklubb i Linköping. Nu kan det bli verklighet.

– Linköping är öppnare än jag trodde och här finns fler queerpersoner än jag förväntade mig. Det har börjat arrangeras mer pridetåg och annat. Men det är ju bara en gång per år – och sen släpper vi det. Den här klubbkvällen är ett test, men självklart finns förhoppningen att det faller väl ut och kan bli ett återkommande arrangemang

Som 22-årig student menar Assaad att han omgetts av ett relativt öppet klimat. I tonåren hade han turen att träffa andra som inte heller kände sig hemma i de vanliga könsrollerna. Trots det känner han inte att han alltid kan vara "sig själv" fullt ut. Något han tror var ännu vanligare för bara något tiotal år sedan.

Artikelbild

| Klubbkänsla. Av queer - för queer när portarna för linköpings enda queerklubb slår upp portarna 10;e mars.

– Bara för att jag är student så vill jag inte ha ett visst åldersspann. Jag hoppas att även äldre, som jag tror har haft svårare att komma ut. Jag är ju uppvuxen med att det är okej, typ. Men så var det inte för bara någon generation sedan, och då kan det vara svårare att gå ut på barer och klubbar och vara sig själv. Flera äldre queerpersoner jag känner har hållit det inom sig länge. Ibland ända till morföräldrar eller föräldrar har gått bort innan de känner att de kan komma ut - för de ville inte göra någon besviken.

När vi tar bilderna nere på The Crypt är det mörkt, tyst och murrigt. Men den tionde mars ska det vara öppet, tolerant och flärdfullt med lite mer än en hint av regnbåge.