Sedan 1936 har Norins sålt ost i sin butik i korsningen Apotekaregatan–Storgatan. Men snart är det slut. Företaget vill koncentrera sig på sina andra butiker – på Nygatan och i Norrköping – samt på näthandel, något vi berättat om tidigare.

– Vi har sagt upp hyreskontraktet på Storgatan, men kommer att ha öppet åtminstone till sista januari, berättar Lena Norin, vd på Norins Ost.

Fastigheten ägs av Centrum Förvaltning, som nu sökt bygglov för att göra om lokalen till restaurang.

Artikelbild

| Efter 82 år som ostbutik kan det snart bli restaurang i hörnlokalen.

– Vi undersöker om det går, men det är inget som är klart än. Det finns många intressenter. Det är en väldigt charmig lokal i ett område som blir bättre och bättre för varje dag, säger företagets vd Eddie Åhman.

Ansökan går ut på att sätta in en trappa och bygga kök i källaren, där det i dag är förråd.

– I markplan är det 55 kvadratmeter, så det skulle inte bli någon stor restaurang. Men man skulle kunna göra den väldigt mysig, säger Åhman.

Centrum Förvaltning väntar nu på besked från bygglovskontoret. Huset från 1906 är q-märkt, vilket gör det svårare att ordna ventilation och göra lokalen tillgänglig för rörelsehindrade.

Artikelbild

| Norins Ost på Storgatan stänger preliminärt sista januari. Men i butiken på Nygatan fortsätter försäljningen.

– Det är ju trappsteg till nästan alla lokaler på Storgatan eftersom den lutar. Man kan inte uppfylla de krav som ställs på ett nybyggt hus, men man får försöka hitta den bästa lösningen efter de förutsättningar som finns, säger Eddie Åhman.

Om kommunen lämnar positiva besked räknar Åhman med att det skulle ta cirka 2–3 månader att bygga om ostbutiken till restaurang.