Allt fler vill bli deltidsbrandmän

Fler östgötar än någonsin anmälde sig under sommaren att bli deltidsbrandmän. Brist på deltidsbrandmän har länge oroat räddningstjänsten som har gjort flera insatser för att locka folk till brandkåren. Men den stora rusningen kom efter skogsbränderna.

Här springer Andreas Fogelberg i full utrustning, en av räddningstjänstens tester han var tvungen att göra.

Här springer Andreas Fogelberg i full utrustning, en av räddningstjänstens tester han var tvungen att göra.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping/Östergötland2018-09-13 19:00

Det är Radio Östergötland som har rapporterat om anstormningen av ansökningar under sommarmånader.

– Nu är vi uppe i 60 ansökningar. Elva personer är redan antagna och de ska börja sin grundutbildning i oktober, säger Marie Bäck Jigerström, chef för deltidsbrandkåren på Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG.

Det finns tolv stationer inom RTÖG och just nu är de stationerna bemannade med 198 deltidsbrandmän. Det behövs folk på alla dessa stationer, enligt Marie Bäck Jigerström, men mest kritiskt är det på små orter, som till exempel Ulrika. Räddningstjänsten har haft ett samarbetsprojekt med fem kommuner för att få kommunanställda att söka sig till brandkåren och har under våren även organiserat prova på-dagar.

Allt detta har gett resultat, men det hela tog fart efter att bränderna började härja runt om i landet.

– Vi märkte att antalet ansökningar ökade i samband med skogsbränder och allt prat om klimatförändringar, säger Marie Bäck Jigerström.

Att deltidsbrandmän sökes kontinuerligt beror också på en mycket stor omsättning på personal.

– Vi har en annan situation jämfört med för att antal år sedan. Väldigt många människor flyttar för att de byter jobb eller vill bo någon annanstans. Det är också svårt att hitta bemanning under dagtid, för att personerna arbetar på annan ort dagtid. Vårt samarbetsprojekt med kommunerna ska förhoppningsvis underlätta för de kommunanställda som vill bli deltidare, säger hon.

Andreas Fogelberg, 40 år, från Söderköping är en av de elva som har gått genom olika tester och som börjar grundutbildningen i oktober. Visst oroar han sig för klimatet, men detta var inte avgörande i hans fall. Efter att ha sett en annons från räddningstjänsten förra året har han tänkt på att bli deltidsbrandman. Det var bara en slump att han gjorde slag i saken och skickade sin ansökan i somras.

– För mig är det viktigt att göra en insats i samhället. Att vara deltidsbrandman är ett betydelsefullt uppdrag, säger Andreas Fogelberg.

Han har en konsultfirma och jobbar mycket hemifrån på dagarna. En deltidsbrandman måste kunna hinna till sin brandstation – och sätta sig i brandbilen med full utrustning – senast fem minuter efter larmet, oavsett hur dags larmet kommer.

– Jag har provåkt många gånger och det fungerar, säger Andreas Fogelberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om